managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Frankrijk gul met visa voor Russen

Posted by managing21 on augustus 17th, 2006

Frankrijk heeft het voorbije jaar aan Russen meer visa toegekend dan de rest van de Europese landen. De oorzaak daarvan blijkt nu gevonden te zijn in het Franse consulaat in Moskou. Daar zouden drie medewerkers zich persoonlijk verrijkt hebben met het gulle uitdelen van reisvergunningen. Het drietal werd ontslagen. 

“Het Franse consulaat in Moskou heeft vorig jaar 272.000 visa uitgereikt aan Russische onderdanen,” meldt BBC News. “Dat is tien procent meer dan het jaar voordien en tegenover 2003 zelfs een stijging met de helft.” Een aantal medewerkers zouden zich gul laten betalen hebben voor de tolerante toewijzing van de gegeerde reisvergunningen.

“Een standaardcommissie van 35 euro om de aflevering van een visum wordt als normaal beschouwd, maar hier lagen de omkoopbedragen tien tot twintig keer hoger,” aldus nog de BBC. Het hoge aantal visum-uitreikingen werd uiteindelijk verdacht, waarna de Fransen aan een intern onderzoek begonnen. Uiteindelijk werden drie medewerkers van de visum-afdeling ontslagen. Vier anderen namen zelf ontslag.

Volgens een aantal bronnen zouden ook Franse ambtenaren bij de omkoping zijn betrokken, maar die geruchten werden door het Franse ministerie van buitenlandse zaken niet bevestigd. Er zou in Moskou nog een onderzoek lopen. De betrokken medewerkers worden niet verdacht van visumfraude, maar wel van oneigenlijk gebruik van een aantal fondsen.