managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe weg door Amazonegebied

Posted by managing21 on juni 7th, 2006

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft beslist een weg te laten aanleggen door het Amazonegebied. Brazilië hoopt daardoor via de havenstad Santarem meer soja te kunnen exporteren. Het project is door natuurbeschermers echter fel omstreden.

De weg is 1.570 kilometer lang. Het traject bestaat al, maar is niet meer dan een overharde route. Die is tijdens het regenseizoen nagenoeg onbetreedbaar. Tot nu toe leggen de meeste agrarische exportproducten een langere weg af naar havens in het zuiden. Brazilië hoopt met de korte route door de jungle echter te kunnen besparen op transportkosten.

De president beloofde dat de aanleg zal moeten voldoen aan strenge milieuvoorwaarden, zodat het Amazonegebied zoveel mogelijk gespaard kan blijven. Natuurbeschermers hebben zich echter steeds verzet tegen de aanleg van de weg. Ze menen dat de weg de vernietiging van het regenwoud zal versnellen, omdat hij ook gebruikt zal worden door houtkapbedrijven, kolonisten en de sojaboeren.

Lula heeft satellieten ingezet om illegale houtkap te bestrijden, maar de handhaving van milieuwetgeving en vervolging van overtreders laat nog te wensen over. “Bovendien wordt houtbedrijven weinig in de weg gelegd,” aldus het magazine OneWorld.