managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 8th, 2006

Twee Britse vakbonden hebben donderdag in krantenadvertenties opgeroepen tot een boycot van het Franse autoconcern Peugeot. Ze protesteren op die manier tegen het voornemen van de autoproducent om zijn Britse vestiging in Ryton te sluiten. “We menen dat het grote publiek een krachtig signaal wil geven aan bedrijven als Peugeot, die winstgevende fabrieken willen sluiten en trouw, geschoold en hardwerkend personeel wil ontslaan. Een vermindering van de verkoop zal ze hard treffen”, aldus Derek Simpson van de vakbond Amicus. Deze bond voert de actie samen met de bond TGWU. Peugeot, dat te kampen heeft met een trage verkoop in West-Europa, verklaarde in april dat het niet langer grote investeringen zal doen in zijn fabriek in Ryton. Het concern wil de vestiging in 2007 sluiten. De oproep tot een boycot is onderdeel van een grotere campagne om Peugeot onder druk te zetten teneinde een alternatief voor de sluiting te vinden. Premier Tony Blair zei woensdag dat Peugeot de vakbondsvoorstellen om de fabriek open te houden moet bestuderen. Blair erkende wel dat een definitief besluit bij de autoproducent zelf ligt. Er zijn volgens hem al maatregelen genomen om voor ontslagen werknemers zoveel mogelijk steun te garanderen. 

Het Britse defensieconcern BAE Systems verkoopt zijn belang van 20 procent in de Europese vliegtuigbouwer Airbus aan EADS. Daarmee wordt het Europese lucht- en ruimtevaartconcern volledig eigenaar van Airbus. De onderhandelingen over de verkoop worden naar verwachting de komende weken afgerond. De transactie moet dan nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van BAE Systems. Als beide partijen niet tot een akkoord komen, wordt de hulp ingeroepen van een zakenbank. EADS heeft de optie om in contanten, in aandelen of een combinatie daarvan te betalen. BAE Systems oefent een verkoopoptie uit die in 2001 werd vastgelegd in een besluit van de aandeelhouders van Airbus. Het concern liet in april al weten van het belang af te willen. Volgens analisten van zakenbank JPMorgan Chase is het belang van BAE Systems in Airbus meer dan 4 miljard euro waard. Andere analisten houden het op meer dan 6 miljard euro.

De verkeersinstanties in Londen zijn op zoek naar 88.000 buitenlandse automobilisten die hebben verzuimd de spitsheffing in de Britse hoofdstad te betalen. De buitenlanders hebben een stapel onbetaalde rekeningen ter waarde van 12 miljoen euro achtergelaten. Volgens de Britse zender BBC is tot nu toe van slechts 25.000 buitenlandse wanbetalers de identiteit vastgesteld en hebben de Londense autoriteiten pas 680.000 euro weten te incasseren. Volgens de Londense verkeersdienst is het heel moeilijk de automobilisten te achterhalen, omdat er geen Europese eenduidigheid over verkeersboetes bestaat. De Franse bezoekers aan Londen verzuimden het vaakst om de verplichte spitsheffing te betalen en Duitse automobilisten nemen de tweede plaats in op de lijst met heffingsontduikers. Ook Polen, Litouwers en Italianen namen het niet zo nauw met de betaling.

Franse en Italiaanse wijnboeren mogen de komende weken in totaal 5,6 miljoen hectoliter wijn distilleren tot bio-ethanol. Dit hebben de Europese Commissie en de lidstaten woensdagmorgen beslist. Europa trekt 131 miljoen euro uit voor de operatie. Eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel komt later deze maand wel met voorstellen om een einde te maken aan de overschotten. Het schema waarvan Frankrijk en Italië – en binnenkort misschien Griekenland en Spanje – gebruik kunnen maken, heet crisisdistillatie. Het is bedoeld om eenmalige overschotten weg te werken om zo de markt in evenwicht te houden. In de praktijk echter is de markt helemaal niet in evenwicht en is de crisisdistillatie meer regel dan uitzondering. De toestemming die nu is gegeven, geldt voor 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn, en evenveel Franse tafelwijn, en voor 2,5 miljoen liter Italiaanse tafelwijn en 100.000 hectoliter Italiaanse kwaliteitswijn. Voor Fischer Boel is het duidelijk dat Europa veel te veel wijn produceert, waardoor prijzen laag zijn en de wijnplassen groot. De bestemming van het huidige wijnoverschot is brandstof, vermits de markt voor drinkbare alcohol ook al meer dan voldoende bevoorraad is.

De Belgische werknemer wil gemiddeld 1.250 euro per maand verdienen alvorens hij een werkloosheidsuitkering wil inruilen voor werk. Dat blijkt uit de cijfers van een onderzoek van SD Worx waarin bij 3.000 Belgische werknemers gepeild werd naar hun kijk op hun salarispakket. Volgens de studie kan de gemiddelde Belg vlot zijn netto maandloon uitspreken, maar heeft hij geen heldere kijk op de totale cash waarde van zijn salarispakket en volgens welke regels dit tot stand kwam. Ongeveer 52 procent van de werknemers heeft geen idee hoeveel extralegale voordelen uitgedrukt in cash betekenen. De totale cash waarde is nochtans een belangrijk gegeven voor de werknemer om zijn marktwaarde te kennen. Voorts heeft meer dan 30 procent van de werknemers geen goed beeld van de regels die gehanteerd worden bij het toekennen van salarissen. Het onderzoek toont aan dat het loon een belangrijk criterium blijft bij het kiezen van een job. Meer dan 46 procent van de werknemers vraagt bij een eerste sollicitatiegesprek naar de loonvoorwaarden.

Het Russische lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie WTO is een stap dichterbij gekomen. Rusland heeft steun gekregen van Australië om toe te treden tot de organisatie, die de regels voor de wereldhandel vaststelt. Moskou moet nu nog alleen in de slag met de Verenigde Staten. Dinsdag ondertekenden Rusland en Australië een handelsakkoord. In de aanloop naar het lidmaatschap van de WTO moet het toetredende land zulke overeenkomsten sluiten met al bestaande leden. Daarnaast moet het land nog met alle landen als geheel gaan onderhandelen. De onderhandelingen tussen Rusland en de Verenigde Staten zullen volgens waarnemers niet de eenvoudigste zijn. De VS willen dat Moskou zijn financiële sector liberaliseert en meer doet ter bescherming van intellectueel eigendom. Toch houden sommige regeringsfunctionarissen er rekening mee dat er snel een akkoord zal zijn.

De architecten van het onlangs geopende treinstation van Berlijn, het grootste van Europa, hebben een klein detail over het hoofd gezien. Er is op het hele station maar één toilet aanwezig. Het moderne treinstation, waarvan de bouwkosten een kleine 700 miljoen euro bedroegen, is eind mei door bondskanselier Angela Merkel geopend. Naar verwachting zullen dagelijks zo’n 30.000 passagiers het station bevolken. Daarnaast zullen ook toeristen en winkelpubliek zich door het treinstation aangetrokken voelen. Een woordvoerder van het station gaf toe dat het gebrek aan toiletten een groot probleem is, met name voor vrouwen. De situatie loopt volgens hem uit de hand. Beslist werd om snel nieuwe toiletgroepen bij te bouwen.

Eenderde van de grote Amerikaanse en Engelse bedrijven huurt mensen in om de e-mail van werknemers te lezen. De ondernemingen willen voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen. Dit blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Proofpoint. Meer dan eenderde van de ondervraagde bedrijven werd al eens geconfronteerd met het uitlekken van vertrouwelijke of genante informatie. Men maakt zich volgens Proofpoint vooral druk om het feit dat vertrouwelijke of gevoelige informatie wordt verstuurd. Bedrijven willen voornamelijk de financiële gegevens en identiteit van hun klanten beschermen. Welke sites werknemers bezoeken, vinden de werkgevers blijkaar minder belangrijk. Werknemers hebben er volgens de onderzoekers vaak geen idee van dat hun e-mail door de werkgever wordt onderschept en gelezen.

Paswoorden worden vaak onzorgvuldig gekozen en zijn door specialisten makkelijk te achterhalen. Onzorgvuldige paswoorden zijn dan ook een bedreiging voor confidentiële bedrijfsgegevens, aldus een recent rapport van het beveiligingsbedrijf Sophos. Gebruikers hebben de neiging om steeds hetzelfde paswoord te gebruiken en daarin schuilt een groot gevaar. Slechts 14 procent van de onderzochte werknemers bleek een verschillend paswoord te gebruiken. Echt zorgwekkend is dat 41 procent steeds en overal hetzelfde paswoord gebruikt. De resterende 45 procent maakt gebruik van een handvol paswoorden waar ze naargelang het geval er eentje uit kiezen. Variëren is dus de boodschap.

Het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland heeft een positieve impact op de Vlaamse vakantiesector. Duitsers blijken daardoor immers steeds meer naar Belgische vakantieparken te komen. Daar wordt wel gezorgd voor de nodige infrastructuur om de toeristen toe te laten de wedstrijden te volgen. Omdat Duitsers, Britten en Fransen naar het wereldkampioenschap reizen, komt er bovendien meer ruimte voor goedkope last minutereizen naar het buitenland. Voor de Belgische horeca-sector is de afwezigheid van de Rode Duivels op het tornooi wel een streep door de rekening. Daarnaast zorgt het wereldkampioenschap ook voor extra opdrachten in de luchtvaartsector. Zo vliegt luchtvaartmaatschappij Jetairfly Nederlandse, Britse en Franse supporters naar Duitsland.