managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa grijpt naar digitale telefoon

Posted by managing21 on augustus 18th, 2006

Wereldwijd zijn er 24 miljoen gebruikers van VoIP-diensten. Dat blijkt uit een onderzoek van Point Topic. De onderzoekers stellen dat het gebruik van internet-telefonie het voorbije jaar een enorme groei gekend heeft en stilaan op de massamarkt begint door te breken. Azië is nog altijd marktleider, maar de grootste groei is volgens Point Topic terug te vinden in Europa. 

“Het VoIP-gebruik kende het voorbije jaar een groei met 83 procent,” aldus Point Topic. “Het aantal abonnees steeg tijdens 2005 van 10,3 miljoen naar 18,7 miljoen. Maar indien men ook de telefonie van computer naar telefoon daarbij telt, komt men dicht in de buurt van 24 miljoen VoIP-gebruikers. Dat is een groei met 65 procent tegenover het jaar voordien.”

Marktleiders zijn Japan en de Verenigde Staten. Japan heeft het grootste aantal VoIP-abonnees, maar de groei is er volgens Point Topic aan het afzwakken, terwijl andere markten duidelijk aan het opkomen zijn. Dat is onder meer het geval in Europa, waar Frankrijk veruit marktleider is. “Maar ook in andere landen, vooral in Duisland, Nederland en Noorwegen, begint het VoIP-gebruik duidelijk door te breken,” aldus de onderzoekers. “Vele van die landen kennen op dit ogenblik een bijzonder sterke groei.”

Eind vorig jaar waren er in Europa ongeveer 5,3 miljoen VoIP-gebruikers. Dat is drie keer meer dan in het jaar voordien. Volgens de onderzoekers blijkt uit cijfers van dit jaar dat die trend zich nog sterker doorzet. Frankrijk heeft 2,8 miljoen VoIP-gebruikers. Het aantal VoIP-abonnees van France Telecom steeg het voorbije jaar zelfs met 500 procent.

“Er zijn nog heel wat markten met grote groeimogelijkheden,” stipt Point Topic aan. “Het succes in Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten bewijst dat de consument bijzonder tevreden is met het aanbod, vooral omdat het hen geld bespaart. Sommige consumenten moeten echter nog overtuigd worden. Het is daarbij belangrijk dat de technologie op een eenvoudige manier aan de consument wordt verduidelijkt. Men doet er dus beter aan om over digitale telefonie te praten dan over VoIP.”