managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europees alternatief voor eBay

Posted by managing21 on augustus 18th, 2006

De veilingsite eBay krijgt Europese concurrentie. Dat is alvast de initiatiefnemers van de website DiverseTrade.com. Het nieuwe project hoopt vooral online handelaars te kunnen aantrekken door lagere tarieven en een groter gebruiksgemak te bieden dan eBay. Hoewel de activiteiten pas over enkele dagen starten, zou de website al meer dan twee miljoen pageviews hebben genoteerd.

Initiatiefnemer van DiverseTrade.com is de Nederlander Maurice Valentijn. “Omdat eBay steeds vaker negatieve berichten over de veilingsite verwijderde, besloot Valentijn zelf een forum op te zetten,” meldt het magazine Emerce. Dat forum kreeg de naam DiverseTrade.com en ging op 26 juli online. Sindsdien zouden er volgens Valentijn al ongeveer 22.000 berichten zijn geplaatst en werden meer dan twee miljoen pageviews genoteerd.”

De initiatiefnemer vertelde dat DiverseTrade qua opzet vergelijkbaar is met eBay en zich op internationale online handel richt. Maar DiverseTrade zou lagere tarieven hanteren en ook een online en later live helpdesk aanbieden. DiverseTrade werk met een vaste abonnementsvorm die omgerekend op ongeveer 0,03 euro per aangeboden artikel. Dat is volgens DiverseTrade merkelijk lager dan eBay. “Er worden achteraf ook geen commissiekosten aangerekend,” schrijft Emerce.

Er is bij gebruikers de jongste tijd protest gerezen tegen de tariefverhogingen die eBay gaat doorvoeren. Grotere handelaars toonden zich dan weer tevreden over de beslissing van de veilingsite, omdat dit voor een schifting zou zorgen. “Zij klaagden al langer over de steeds verder toenemende vervuiling van het handelsplatform,” aldus nog het online magazine.