managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 19th, 2006

De Amerikaanse tabaksindustrie mag niet langer misleidende omschrijvingen als light, ultralight en mild gebruiken. Bovendien moeten de fabrikanten het publiek voortaan informeren over de gevaren van tabak voor de gezondheid. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. De sector zal ook moeten bijdragen aan programma’s tegen roken. De zaak was aanhangig gemaakt door de Amerikaanse overheid. Volgens de rechtbank heeft de tabaksindustrie tientallen jaren bewust de gevaren van het roken voor de gezondheid verzwegen. Ze sprak over een samenzwering om het publiek te misleiden. De Amerikaanse overheid eiste van de tabaksconcerns een bijdrage van 10 miljard dollar. De rechter benadrukte echter de industrie niet tot een dergelijke betaling te kunnen verplichten. 

Ryanair heeft de Britse overheid een ultimatum gesteld. De budgetmaatschappij eist dat de veiligheidsmaatregelen binnen zeven dagen weer op het normale niveau liggen. Anders wil Ryanair juridische stappen ondernemen waarbij het de Britse overheid wil laten opdraaien voor de extra kosten waarmee de luchtvaartmaatschappij momenteel te maken heeft. De verscherpte veiligheidsmaatregelen werden vorige week ingesteld vanwege pogingen tot aanslagen in vliegtuigen die op weg zouden gaan van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten. Dat leidde tot geannuleerde vluchten, chaos op Britse luchthavens, het verbieden van handbagage, lange rijen voor de douane en veel zoekgeraakte koffers. Ryanair vond het verbannen van handbagage overdreven. “Normale veiligheidsmaatregelen zorgen er al vijfentwintig jaar voor dat er geen enkele aanslag is geweest op een Brits vliegtuig,” aldus de maatschappij.

Autofabrikant Ford gaat drastisch snijden in zijn productie in de Verenigde Staten. De productie wordt in het vierde kwartaal met 21 procent teruggebracht om die meer in evenwicht te brengen met de vraag. Door het besluit komt de gehele productie van Ford in Noord-Amerika dit jaar 9 procent lager uit op ruim drie miljoen auto’s. Het concern wil daarmee kosten besparen. Ford gaat daarnaast zijn verkoopbonussen aan dealers terugschroeven. Ford maakte twee weken geleden bekend in het tweede kwartaal een verlies van 254 miljoen dollar te hebben geleden. Het bedrijf zit al middenin een reorganisatie, waarbij veertien fabrieken worden gesloten en tegen de 30.000 banen verdwijnen, maar wil die nu versneld uitvoeren. Ford vecht al enige tijd tegen een teruglopend marktaandeel. In de Verenigde Staten gaat het vooral slecht met de verkoop van de benzineslurpende terreinwagens. Amerikanen kopen nu liever zuinigere auto’s in verband met de hoge prijzen voor benzine.

Nolan Bushnell, oprichter van het gamesbedrijf Atari en tevens ontwikkelaar van oergame Pong, vindt dat er meer gegamed moet worden in lessen. “Wanneer jongeren op school komen, wordt hun leven vol moderne technologieën uitgezet. Dat wekt verveling en weerzin. Een docent met een krijtje voor een schoolbord is meestal niet erg boeiend,” aldus Bushnell. Scholen en leraren hebben zich volgens de Pong-maker niet voldoende aangepast aan de hedendaagse maatschappij. Niet langer is het nodig om veel verschillende dingen te onthouden, maar de jeugd moet juist leren hoe te analyseren en hoe verbanden te leggen. Bushnell vindt dit veel waardevollere kwaliteiten in deze eeuw.

De Amerikaanse multinational Coca Cola gaat in beroep tegen de beslissing van de Indiase deelstaatregering van Kerala om de verkoop en de productie van de frisdranken op haar grondgebied te verbieden. Daar heerst sinds kort een volledig verbod op de frisdranken van Coca Cola en PepsiCo. Die mogen er niet meer geproduceerd, verkocht of geconsumeerd worden. De zaak ging begin augustus aan het rollen toen uit een studie van de Indiase organisatie Centre for Science and Environment (CSE) bleek dat er pesticiden waren aangetroffen in de frisdranken. De pesticiden zouden een verhoogd risico op kanker, geboorteafwijkingen, disfuncties van het zenuwstelsel en schade aan de nieren veroorzaken. De Amerikaanse bedrijven ontkennen formeel en beklemtonen dat hun dranken veilig zijn. Kerala, waar zo’n 30 miljoen mensen wonen, is de eerste deelstaat waar een volledig verbod geldt. In de staat is er een fabriek van Coca Cola en van Pepsi. Ook in vijf andere Indiase deelstaten werd de verkoop van koolzuurhoudende frisdranken van de groepen Coca Cola en PepsiCo verboden. Het dossier zal onderzocht worden door het Indiase Hooggerechtshof. Op 4 augustus al had het Indiase Hooggerechtshof de fabrikanten opgedragen om de samenstelling van hun frisdranken in detail te publiceren.

Het computerbedrijf Dell heeft een tegenvallend tweede kwartaal achter de rug. Hoewel de verkopen met vijf procent stegen tot 14,1 miljard dollar, boekte het bedrijf slechts 502 miljoen dollar winst, minder dan de helft van wat het in het tweede kwartaal van 2005 verdiende. Volgens het bedrijf zijn een afkoelende pc-markt en prijsdalingen de reden van de mindere cijfers. Het marktaandeel dat Dell won, was duidelijk niet genoeg om de prijsreducties van haar computers te compenseren. Dell, dat tot nu toe enkel processoren van Intel gebruikt, kan ook weinig druk uitoefenen op zijn leverancier om betere voorwaarden te krijgen, in tegenstelling tot fabrikanten die ook AMD-chips gebruiken. Vanaf volgende maand zal Dell ook machines met AMD-componenten beginnen aanbieden. Bovenop de slechte cijfers komt nog het nieuws dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek is begonnen naar het Texaanse bedrijf. De SEC heeft vraagtekens bij enkele boekhoudkundige praktijken van Dell, onder meer de manier waarop het zijn omzet berekent. Bovendien moet de computerfabrikant ook nog eens ruim vier miljoen batterijen van laptops vervangen wegens ontploffingsgevaar.

Apple Computer heeft erkend dat de werkomstandigheden in één van haar Chinese iPod-fabrieken niet overeenstemmen met de gedragscode van de computergigant. In de fabriek moeten de werknemers in een derde van de gevallen meer dan 60 uren per week werken. In een kwart van de gevallen wordt zes dagen op zeven gewerkt. De computergigant vond wel geen bewijzen van dwangarbeid of kinderarbeid. De bal ging enkele maanden geleden aan het rollen na een artikel in Mail on Sunday. Een journalist van die krant had een iPod-fabriek – de populairste digitale muziekspeler van het moment – in China bezocht en ontdekte er uitbuitende arbeidsomstandigheden. Apple beloofde een onderzoek dat nu is afgerond. Apple beloofde dat de onderaannemer opnieuw naar een 60-urenwerkweek moet overschakelen, om in orde te zijn met de gedragscode van de groep. De arbeiders zouden wel minstens het minimumloon ontvangen. Volgens Mail on Sunday bedraagt dat zo’n 42 euro per maand. De internationale vakbondsfederatie heeft dan weer kritiek op het onderzoek van Apple, omdat dat niet geverifieerd is door een onafhankelijke instantie.

De Europese luchtvaartmaatschappijen zijn tijdens het tweede kwartaal van het jaar minder stipt geweest. Dat blijkt uit het driemaandelijks rapport van de Association of European Airlines (AEA). Zowel op korte- en middellange afstandsvluchten als op langeafstandsvluchten verslechterde de stiptheid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er ging ook iets meer bagage verloren. SN Brussels Airlines scoorde wel goed. Gemiddeld vertrekt 81,1 procent van alle korte vluchten met maximum vijftien minuten vertraging. Vorig jaar tweede kwartaal waren er dat nog 83,3 procent. Bij de langeafstandsvluchten vanuit Europa vertrekt 72,7 procent op tijd, tegen 76,9 procent vorig jaar. SN Brussels Airlines is de op één na meest stipte luchtvaartmaatschappij, na Luxair en voor Romanian Airlines. Zo’n 91,3 procent van haar Europese vluchten vertrekt met maximum 15 minuten vertraging. Het slechtste scoren het Portugese TAP, Olympic Airlines en Icelandair. Op de lange-afstand scoort SNBA in de middenmoot, met 66,9 procent vluchten op tijd, goed voor een twaalfde plaats. Gemiddeld verliezen Europese luchtvaartmaatschappijen 13,3 op 1.000 bagagestukken. Zelfde periode vorig jaar was dat 11,9 op 1.000. SNBA scoort beter dan het gemiddelde met 10,6 op 1.000 stuks, goed voor een negende plaats.

Saoedi-Arabië gaat 72 vliegtuigen van het type Eurofighter Typhoon kopen om zijn verouderde Tornado-gevechtsvliegtuigen te vervangen. De waarde van het contract is confidentieel, maar de deal wordt op 15 miljard euro geraamd. Voor Groot-Brittannië is de bestelling goed nieuws. Er worden nu immers duizenden banen veilig gesteld bij vliegtuigbouwer BAE Systems. Eurofighter wordt ontwikkeld door BAE Systems, samen met EADS en Alenia. In die laatste fabrieken worden de vleugels van het toestel geproduceerd. Tegenstanders van de wapenverkoop wijzen op het gebrek aan mensenrechten en democratie in Saoedi-Arabië. Voorstanders verwijzen naar de alliantie die het land heeft met het Westen in het woelige Midden-Oosten. Binnen Europa hadden Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk al bestellingen geplaatst voor de Eurofighter.

België wordt geteisterd door een nooit geziene plaag van metaaldiefstallen. “In 2006 tellen we al vijftien grote zaken, waarbij telkens voor miljoenen euro’s aan metaal is gestolen,” aldus de federale politie. De piek in diefstallen is te wijten aan de historisch hoge metaalprijzen. De prijs van koper is in een jaar met 110 procent gestegen, die van zink zelfs met 150 procent. Volgens de politie zijn de vijftien bekende zaken nog maar het topje van de ijsberg. “Het meest geviseerd zijn inox, aluminium en koperdraad. De slachtoffers zijn de NMBS, elektriciteitsmaatschappijen en grote metaalbedrijven,” wordt er opgemerkt. De federale politie probeert de plaag in te dijken via meldingsakkoorden met het VBO en de Belgische schroothandelaars (Coberec). Volgens sectorfederatie Agoria krijgen de dieven vaak hulp van iemand in het bedrijf. De NMBS wil dat het stelen van koperen kabels niet langer wordt gekwalificeerd als diefstal, maar als een verstoring van het treinverkeer, een ernstiger misdrijf.

Meer Nieuws