managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gorbachev wordt krantenuitgever

Posted by managing21 on juni 8th, 2006

De gewezen Sovjet-president Mikhail Gorbachev heeft zich ingekocht in de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta. De krant staat bijzonder kritisch tegenover de Russische regering. Gorbachev was in 1993 ook al één van de drijvende krachten achter de oprichting van Novaya Gazeta. De voormalige president heeft beloofd dat hij als aandeelhouder de journalistieke onafhankelijkheid van de krant zou respecteren. 

“Mikhail Gorbachev heeft samen met zijn vriend en bankmiljonair Alexander Lebedev een aandeel van 49 procent gekocht in de Novaya Gazeta,” meldt de Britse krant The Guardian. Met een aandelenpakket van 51 procent behoudt het magagement en de redactie een meerderheid in het krantenbedrijf. “Dat is bijzonder belangrijk,” vertelde de gewezen Sovjet-leider. “De krant moet zijn journalistiek beleid blijven behouden, maar moet ook zorgen voor een verscheidenheid van mening en de publieke opinie van Rusland naar buiten brengen. Als aandeelhouders zullen we de krant niet gebruiken voor onze eigen belangen.”

Novaya Gazeta schrijft vooral over politieke en sociale onderwerpen en heeft een oplage van ongeveer 600.000 exemplaren. De krant wordt gedrukt in Moskou, maar wordt ook in een aantal andere Russische regio’s verdeeld. “De krant zal op 1 januari van volgend jaar van formaat veranderen, maar zal zijn huidig editoriaal beleid van openheid blijven behouden,” stipte Gorbachev aan. De voormalige president investeerde geld van zijn Nobelprijs uit 1990 om Novaya Gazeta op te richten en zorgde ook voor de eerste computers van de krant.