managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

BP voor Amerikaanse rechter?

Posted by managing21 on juni 8th, 2006

British Petroleum (BP) riskeert in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd te worden wegens een massale olievervuiling in Alaska. Dat meldt de krant The Financial Times. De lek in een pijplijn werd op 2 maart dit jaar ontdekt. Daarbij kwam één miljoen liter olie in het milieu van Prudhoe Bay terecht. BP Alaska ontkent de aantijgingen dat de pijplijn onvoldoende werd onderhouden. 

The Financial Times kon de hand leggen op een aantal interne e-mails van Britisch Petroleum waaruit blijkt dat een Amerikaanse Grand Jury een onderzoek is gestart naar de olievervuiling in Prudhoe Bay. In de mails wordt gesteld dat het bedrijf verplicht wordt om een aantal documenten en andere gegevens met betrekking tot de olielek te overhandigen. Vermoed wordt dat het lek aan de pijplijn is ontstaan door roestvorming.

De vervuiling is de grootste milieuramp in de North Slope van Alaska. Het onderzoek van een Grand Jury kan leiden tot een in beschuldiging stellen, waarbij de betrokkenen de kans lopen zware boetes te moeten betalen of zelfs tot gevangenisstraffen veroordeeld te worden. In de Verenigde Staten loopt trouwens nog een onderzoek tegen BP voor een ontploffing in een raffinaderij in Texas. Daarbij vielen in maart vorig jaar vijftien doden. Nog eens 170 anderen raakten gewond. Dat ongeval was volgens het bedrijf te wijten aan persoonlijke fouten en tekortkomingen van het management.