managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 5th, 2018

Drankenproducent Coca-Cola wil zijn aanwezigheid in Noord-Afrika verder uitbreiden. Onder meer zal geïnvesteerd worden in nieuwe bottelarijen en een efficiënter distributienet. Dat heeft Imad Benmoussa, directeur voor Egypte en Noord-Afrika bij het Amerikaanse concern, gezegd. Hij merkt op dat in de regio de sector van niet-alcoholische dranken de volgende periode een groei tussen 5 procent en 6 procent zal kennen, tegenover een stijging tussen 1 procent en 2 procent in Europa en Noord-Amerika. Op dit ogenblik heeft de groep in de regio ongeveer 700.000 verkooppunten. In totaal denkt Coca-Cola de volgende drie jaar voor de regio een budget van 500 miljoen dollar te voorzien –

Brussel heeft tijdens de maand juli 748.000 toeristische overnachtingen geboekt. In augustus was er sprake van 718.000 bezoekers. Dat betekende tegenover dezelfde maanden vorig jaar een groei met respectievelijk 8 procent en 9 procent – Het aandeel van het ecommerce-bedrijf Amazon heeft op Nasdaq een waarde van 2.000 dollar laten optekenen. De totale waarde van het bedrijf steeg daarmee tot meer dan 1 biljoen dollar. Amazon is na Apple het tweede Amerikaanse bedrijf dat een beurswaarde van 1 biljoen dollar haalt – Het Groothertogdom Luxemburg gaat zijn nucleair afval in België opslaan. Dat is het gevolg van een bilateraal akkoord dat beide landen twee jaar geleden hebben getekend. Luxemburg heeft slechts een kleine voorraad nucleair afval en kan nu op de Belgische expertise terzake beroep doen.

Nike heeft een samenwerkingsverband gesloten met Colin Kaepernick, de speler uit het American Football, die heel wat controverse veroorzaakte door zijn protestacties tegen discriminatie en politiegeweld. Tegenstanders van Kaepernick roepen op tot een boycot van Nike – Het reclameconcern WPP Group heeft Mark Read tot chief executive benoemd. Read wordt de opvolger van Martin Sorrell, die eerder dit jaar vertrok. Read had na het vertrek van Sorrell ook al tijdelijk de leiding over de reclamegroep overgenomen – Agfa Graphics neemt het Spaanse bedrijf Ipagsa Industrial, leverancier van drukplaten, over. Door de overname kan Agfa Graphics, dat zich vooral op de hogere marktsegmenten toespitst, ook in de categorie van minder dure toepassingen verder uitbreiden.

Drankengroep Spadel heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 156,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 9,5 procent naar 12,5 miljoen euro – De West-Vlaamse groep Van Marcke, verkoper van keukens en sanitair, neemt het Nederlandse bedrijf Sanitairwinkel over. Financiële details over de transactie werden niet vrijgemaakt. Sanitair heeft zowel fysieke winkels als een webshop en heeft 110 werknemers – In Nederland heeft ING Bank met het openbare ministerie een schikking rond witwaspraktijken getroffen. De bank betaalt daarbij een bedrag van 775 miljoen euro. De schikking slaat op vier dossiers – waaronder rond de families Grynsztein en Karimov – van fraude.

Het bedrijf Ocean Rig, exploitant van offshore-boorplatformen, wordt door Transocean, onderaannemer voor de oliesector, overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,7 miljard dollar. Er was al langer bekend dat Ocean Rig mogelijk op zoek was naar een nieuwe eigenaar – Dominique Leroy, chief executive van Proximus, zou een mogelijke kandidaat zijn om de leiding van British Telecom over te nemen. Dat hebben Britse media gemeld. Proximus zegt echter dat Leroy geen plannen heeft om te vertrekken. Haar contract loopt nog anderhalf jaar – De Nederlandse brouwer Heineken voert in zijn thuisland een herschikking van zijn organisatie doorvoeren. Dat heeft het bedrijf gemeld. Er zouden drie afzonderlijke werkmaatschappijen worden gecreëerd. Tussen vijftig en zeventig banen zouden worden geschrapt.

Bank BNP Paribas heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 4,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 11,2 procent tot ruim 1,05 miljard euro – De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 14,3 miljard kroon of 1,92 miljard euro geboekt. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 4 procent tot 563 miljoen euro – De beursgang van de bank Belfius wordt minder zeker. In verschillende politieke kringen wordt gewezen op de onzekere situatie op de financiële markten, onder meer door de val van de Turkse lira en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.