managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Pluto krijgt veel online steun

Posted by managing21 on augustus 27th, 2006

De degradatie van Pluto tot een dwergplaneet heeft online verkopers in de Verenigde Staten aangezet om met allerlei acties te starten. De International Astronomical Union (IAU) beslistte zopas om de kleine Pluto zijn statuut van planeet te ontnemen, maar blijkbaar is het brede publiek het daar niet mee eens. Een aantal organisaties hebben hun steun toegezegd aan de acties. 

Kort nadat Pluto officieel was gedegradeerd, startte Janis Robinson uit San Jose met een online verkoop van t-shirts met het opschrift ‘Pluto is a Planet’. “Het kledingstuk kost 25 dollar en wordt aangeboden op Craigslist,” aldus het persbureau Associated Press. “Maar Robinson beweert dat het haar niet om het geld te doen is, maar wel om mensen toe te laten een statement te doen dat ze nog altijd in Pluto geloven.”

Het initiatief van Robinson is volgens Associated Press slechts één voorbeeld van de vele bijdehandse ondernemers die memorabilia rond de gewezen planeet aan de man willen brengen, gaande van t-shirts en bekers tot bumperklevers en muismatten. Op Cafepress.com werden amper 24 uur na de IAU-beslissing al 200 ontwerpen aangeboden op meer dan 1.500 producten.

De meeste voorwerpen dragen slogans om de degradatie van Pluto te hekelen. Webprogrammeur Chris Spurgeon uit Los Angeles ontwierp op vijftien minuten tijd een bumperklever met de slagon ‘Toeter indien Pluto nog altijd een planeet is’. Spurgeon zegt dat veel mensen geraakt zijn door de beslissing van de astronomen. Hij voegt er aan toe de opbrengst van de bumperklevers te schenken aan de Planetary Society.

“We hebben Pluto altijd gekend als een planeet en plots is hij dat niet meer,” vertelt ook Marc Cowlin, woordvoerder van Cafepress.com. Die stelling wordt ook bevestigd door Jennifer Vaughn van de Planetary Society. “Het publiek staat duidelijk achter Pluto als planeet,” benadrukt ze. “Ze zien het als een cultureel verlies.”

Associated Press merkt op dat het statuut van Pluto ook in 1999 al eens werd bedreigd, maar een wereldwijde brievenactie van kinderen verplichtte de wetenschappers toen om Pluto te bevestigen als een volwaardige planeet. Ook de Society for the Preservation of Pluto as a Planet heeft zijn steun toegezegd aan de acties.