managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wereld telt bijna 150 miljoen moslim-toeristen

Posted by managing21 on september 15th, 2018

Het wereldwijde halal-toerisme heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 180 miljard Amerikaanse dollar. Dat bedrag zal tegen het einde van dit decennium tot 220 miljard dollar zijn opgelopen. Dat blijkt uit een rapport van Mastercard en de World Travel & Tourism Council (WTTC). De onderzoekers berekenden verder dat vorig jaar 131 miljoen moslim-toeristen konden worden geteld. Dat aantal zou tegen het einde van dit decennium tot 156 miljoen reizigers oplopen. De gemiddelde halal-reiziger gaf vorig jaar op zijn buitenlandse bestemming een bedrag van 1.374 dollar uit. Dat budget zou over twee jaar verder stijgen tot 1.410 dollar.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voeren volgens het rapport het wereldwijde halal-toerisme aan. Reizigers uit de emiraten besteedden vorig jaar op buitenlandse bestemmingen immers een gezamenlijk bedrag van 17,6 miljard dollar. Op de tweede plaats staat Saudi-Arabië met 16,1 miljard dollar, gevolgd door Koeweit met 10,4 miljard dollar. Tevens werd gemeld dat de Verenigde Arabische Emiraten voor moslim-reizigers ook de belangrijkste bestemming blijkt. Daarvoor wordt gewezen naar een competitieve zakelijke omgeving, een brede waaier van toeristische activiteiten, een geavanceerde informatica-industrie en een kwalitatief hoogstaande luchthaveninfrastructuur.

“Het halal toerisme is een van pijlers van de aanhoudende groei van de wereldwijde islamitische economie, die zich verder blijft ontwikkelen en diversifiëren,” aldus Majid Saif Al Ghurair, voorzitter van de Dubai Chamber. Sultan bin Saeed Al Mansouri, minister van economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en voorzitter van het Dubai Islamic Economy Development Centre (DIEDC), voegt eraan toe dat de islamitische economie inmiddels 8,3 procent van het bruto binnenlandse product van Dubai vertegenwoordigt. Achter het toenemende succes van het halal toerisme kunnen volgens het rapport verschillende factoren worden gevonden.

Onder meer wordt gewezen op de wereldwijde groei van de moslimbevolking, de verdere opkomst van de middenklasse in landen met een moslim-meerderheid, een gemakkelijker toegang tot reisinformatie en de grotere beschikbaarheid van moslimvriendelijke toeristische voorzieningen en services.

Lees Verder