managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 9th, 2006

De Franse reisorganisatie Club Med gaat zijn activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika uitbreiden. Die markt is winstgevend geworden en daar wil het bedrijf verder op inspelen. Tijdens de eerste helft van het boekjaar 2005-2006 werd een nettowinst geboekt van één miljoen euro. Tijdens dezelfde periode van het boekjaar voordien leed Club Med een verlies van 25 miljoen euro. De omzet steeg met 10,5 procent tot 828 miljoen euro. Club Med wist nieuwe klanten te trekken en zijn marktaandeel te vergroten. Ook verkocht de onderneming meer vakanties in het duurdere segment.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft donderdag de spaceshuttle weer vrijgegeven voor gebruik. De afgelopen maanden is flink gesleuteld aan het ontwerp van de brandstoftank van het ruimteveer om de veiligheid te verhogen. De NASA prikt volgende week een datum voor de eerstvolgende lancering, die mogelijk al op 1 juli plaatsvindt. Loslatend isolatiemateriaal van de brandstoftank beschadigde in 2003 tijdens de lancering het hitteschild van het ruimteveer Columbia. Dat verongelukte bij de terugkeer in de dampkring van de aarde. Alle zeven inzittenden vonden de dood. Ondanks aanpassingen liep de Discovery vorig jaar op dezelfde wijze schade op. Dat maakte een unieke spoedreparatie in de ruimte noodzakelijk.

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus zou zijn populairste vliegtuig A320 willen assembleren in Tianjin, een kuststad in het noorden van China. Dat kondigde Airbus donderdag aan. Met een aanwezigheid in China hoopt het bedrijf nog meer te kunnen profiteren van de boomende vliegtuigmarkt in het land. Een definitieve beslissing over de Chinese fabriek is er nog niet. Die zal afhangen van een haalbaarheidsstudie. Uiterlijk in september van dit jaar zal de knoop worden doorgehakt. Het zou de eerste Airbus-assemblagefabriek buiten Europa worden. De andere staan in Toulouse en in Hamburg. De fabriek in Tianjin zou in 2008 operationeel kunnen zijn. De bedoeling is om tegen 2011 maandelijks vier toestellen van de band te laten rollen. Het project gaat gepaard met een investering van 7 miljard euro, aldus Chinese media. Er zouden 600 jobs gecreëerd worden.

De stroomcentrales in de Europese Unie hebben vorig jaar 0,2 procent minder stroom opgewekt. Vooral kernenergie is minder gebruikt (min 1,4 procent). Elektriciteit uit windmolens en waterkracht nam 2,1 procent toe, aldus het Europees statistisch bureau Eurostat. Europese elektriciteit komt grotendeels (55,8 procent) van centrales op fossiele brandstoffen. Kerncentrales zorgen voor 30,6 procent van de stroom en wind- en waterkracht levert 13,7 procent. De lagere productie betekent niet dat Europeanen minder stroom hebben gebruikt. De levering is in 2005 zelfs 0,4 procent toegenomen. Dit komt onder meer omdat de EU stroom invoert.

Uitzendmedewerkers die via Accent Jobs for People, Adecco, Randstad en Vedior aan de slag gaan, kunnen hun loonfiche voortaan via Internet ontvangen. Certipost bekommert zich hierbij om de beveiligde verzending en bewaring van de fiches.Certipost ontwikkelde intussen een vereenvoudigde registratieprocedure waarmee privé-gebruikers zich op een snelle en massale manier op MyCertipost kunnen inschrijven. De uitzendmedewerker krijgt via Internet toegang tot een gratis en beveiligde persoonlijke mailbox, waarin hij zijn of haar wekelijkse of maandelijkse loonfiches in PDF-formaat ontvangt. Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar de loonfiches naar 28.000 actieve uitzendmedewerkers te verzenden. Deze elektronische verzending vertegenwoordigt een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging en een flinke kostenbesparing. De uitzendkantoren besparen hiermee op het drukwerk, papierkosten en frankeringskosten en vereenvoudigen hun administratie door de digitalisering van een groot aantal documenten.

Mediabureaus focussen zich te veel op radio en televisie, waardoor de efficiëntie van adverteren in dagbladen te weinig aandacht krijgt. Dat stelt NRP-Dagbladen, de marketingtak van een groot gedeelte van de Nederlandse regionale kranten. “Het is een beetje vanuit de underdog-positie, maar ik vind dat er meer aandacht mag worden besteed aan adverteren in regionale dagbladen,” aldus commercieel directeur Onno Knotter. “Er wordt nauwelijks gekeken naar de effectiviteit van advertenties in dagbladen. Dat is het basiswerk van mediabureaus. Televisie wordt gemakkelijk ingezet, wij willen aantonen dat regionale dagbladen goed responderen.”

Een federale rechtbank van Texas heeft een boete opgelegd van 10 miljoen dollar aan een jongeman die beschouwd wordt als de wereldwijde ’koning van de spam’, dat is de naam voor ongevraagde e-mails. “Spam is een van de grootste problemen waarmee computergebruikers mee geconfronteerd worden,” verklaarde de Texaanse minister van Justitie Greg Abbott. De minister voegde eraan toe dat de uitspraak een waarschuwing is voor diegenen die plannen hebben om spam te versturen en zo geld te verdienen. De 24-jarige Ryan Pitylak bombardeerde met drie partners de internetgebruikers met miljoenen spam-berichten. Ze gebruikten daarbij 250 verschillende identiteiten. De emails riepen de bestemmelingen op om persoonlijke informatie op te geven die vervolgens aan andere maatschappijen doorgegeven werd, ondanks de garantie dat de informatie vertrouwelijk was. In een interview zei de jongeman dat hij een bedrijf wil opstarten dat de veiligheid van het internet controleert en dat gericht is tegen spam.

Minister Kris Peeters wil een uitdoofscenario voor het polderdorp Doel. Volgens hem is er geen toekomst meer weggelegd voor het dorp omwille van de havenuitbreiding en de omringende industrie. “We voeren enkel uit wat eerder al door de regering is beslist,” aldus Peeters. Volgens het actiecomité Doel 2020 is de visie van de minister in tegenspraak met een akkoord uit 2000. Daarin staat dat Doel kan blijven bestaan zolang er geen beslissing is genomen over de aanleg van een tweede containerdok. Het tijdelijk woonrecht voor Doel houdt eind 2006 op. Minister Peeters wou zich echter nog niet uitspreken over wat er daarna zal gebeuren.

De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines heeft het beste cabinepersoneel van Europa. Dat blijkt uit een enquête van Skytrax. Het onafhankelijke Britse onderzoeksorgaan beoordeelde de Europese luchtvaartmaatschappijen op zestien criteria. Onder meer de verwelkoming van de passagiers, de toepassing van de veiligheidsprocedures, de efficiëntie van de maaltijd- en drankenservice, de discipline, vriendelijkheid en het enthousiasme van het personeel en de talenkennis werden beoordeeld. De Portugese luchtvaartmaatschappij PGA Portugalia eindigde tweede in de Europese enquête, Luxair prijkt op de derde plaats. Skytrax voerde de enquête ook uit in andere werelddelen. Zo ging in Azië de eerste prijs naar Thai Airways.

De Chinese regering heeft bioscopen opgedragen de film The Da Vinci Code niet meer te vertonen. Dat heeft een leidinggevende in de filmindustrie, die anoniem wilde blijven omdat ze niet bevoegd is om met de media te spreken, donderdag gezegd. De Chinese autoriteiten zeggen volgens de bron dat de film uit de bioscopen wordt gehaald om plaats te maken voor Chinese films. De echte reden is volgens haar echter dat de autoriteiten niet willen dat de controversiële film een succes wordt bij het Chinese publiek. The Da Vinci Code was hard op weg een van de meest bezochte buitenlandse films in China te worden. De opbrengsten benaderen die van de op één na succesvolste buitenlandse film, ‘Pearl Harbour’, die 105 miljoen yuan in het laatje bracht. De persdienst van het Chinese filmbureau in Beijing zei dat het onduidelijk was of de film uit de bioscopen wordt gehaald. De United Cinema Line Corporation in Shanghai liet weten te horen te hebben gekregen dat de film vanaf vrijdag niet langer vertoond mag worden, maar waarom werd niet gezegd.