managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Londen stapt op de fiets

Posted by managing21 on juni 9th, 2006

De Britten stappen steeds vaker op de fiets. Volgens de krant The Independent heeft dat vooral te maken met de eindeloze files, een groeiend milieubewustzijn en het streven naar een gezonde levenswijze. Maar door een gebrek aan een fietstraditie is het Britse verkeer niet echt ingesteld aan de fietsende bevolking.

In Londen alleen al is het gebruik de voorbije vijf jaar met vijftig procent toegenomen tot 450.000 ritten per dag. Het ‘Nationale Fietsnetwerk’, een traject van ruim 17.000 kilometer door Britse dorpen en steden, nam vorig jaar met vijftien procent toe tot 232 miljoen fietstochtjes. Sustrans, beheerder van het Nationale Fietsnetwerk, zegt dat het aantal ritjes per fiets al geruime tijd toenam, maar niet eerder zo explosief als in 2005.

In Groot-Brittannië is Cambridge de grootste fietsstad. Hier wordt 28 procent van alle reizen per fiets afgelegd. In York bedraagt dat 19 procent. Dat het fietsverkeer in Londen zo snel is toegenomen, heeft volgens deskundigen ook te maken met de bomaanslagen in juli vorig jaar. Forenzen wilden niet langer met het openbaar vervoer reizen uit angst voor verdere aanslagen.

Het Britse verkeer is echter niet goed ingesteld op de fietser. In Londen werden vorig jaar 328 fietsers aangereden. Landelijk raken jaarlijks ongeveer 20.000 fietsers betrokken bij ongevallen. Transport for London (TfL), de organisatie die het verkeer in Londen regelt, wil daarom een campagne lanceren om het wederzijdse respect tussen bestuurders en fietsers te verbeteren.

Op de Europese fietsranglijst staat Groot-Brittannië nog helemaal onderaan, want slechts twee procent van alle reizen wordt per fiets afgelegd. Met 77 procent staat Nederland bovenaan in die klassering.