managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 4th, 2006

Deutsche Telekom is van plan om tegen 2010 miljarden euro’s bezuinigen. Het telecomconcern wil daarmee het meest winstgevende van Europa worden. De exacte omvang van de bezuinigingen zal bij de planningsronde voor de komende drie jaar worden vastgesteld. Dat werd door de raad van commissarissen bekend gemaakt. Het Duitse telecombedrijf realiseerde in het eerste halfjaar een zwak resultaat, waardoor topman Kai-Uwe Ricke zwaar onder vuur kwam te liggen. Volgens Ricke is zijn aftreden echter nooit aan de orde geweest. Zijn aanstelling loopt tot november volgend jaar. Normaal gesproken vindt verlenging van de aanstelling een jaar van tevoren plaats. Deutsche Telekom is op het gebied van omzet al het grootste telecombedrijf van Europa. Maar het concern lijdt onder de slechte omstandigheden op de Duitse markt voor mobiele telefonie. 

De Amerikaanse effectenbeurs Nasdaq overweegt een vijandig bod uit te brengen op de London Stock Exchange (LSE). Dat schrijft de Britse krant The Observer. De LSE-bestuurders Clara Furse en Chris Gibson-Smith zouden aan Nasdaq-baas Bob Greifeld echter hebben laten weten dat zij voorlopig zelfstandig willen blijven. Nasdaq trok eind maart nog een overnamebod van 2,4 miljard pond (3,5 miljard euro) op LSE in, nadat het bod als te laag was verworpen. Sindsdien heeft Nasdaq zijn belang in LSE in stappen uitgebouwd tot ruim 25 procent. Nasdaq mag op zijn vroegst op 30 september een nieuw overnamebod uitbrengen op de beurs in Londen, tenzij LSE voor die tijd door een andere bieder wordt benaderd. Volgens The Observer zou de Londense beurs onder zware druk staan om een bod van 13 pond per aandeel te accepteren. Een groot deel van de aandelen in de Londense beurs is in handen gekomen van speculatieve investeerders die hun belang snel willen verzilveren.

Directeur Ulrich Bez van Aston Martin wil met hulp van investeerders de Engelse autoconstructeur kopen van huidig eigenaar Ford. Die wil van zijn verlieslatende Britse dochter af. Ook een Amerikaans consortium van durfkapitalisten rond Jac Nasser, de gewezen topman van Ford, zou interesse hebben in Aston-Martin. Sommige analisten denken dat Aston Martin 1 miljard pond (1,49 miljard euro) opbrengt. Bez onthoudt zich voorlopig van commentaar. De mogelijke verkoop van het beroemde Britse automerk maakt deel uit van een herziening van de strategie van Ford. Het concern kampt met een scherp gedaalde verkoop op de belangrijke Amerikaanse automarkt en leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 1,45 miljard dollar. Om de kosten te drukken en de resultaten te verbeteren schrapt Ford 30.000 banen en worden veertien fabrieken in Noord-Amerika gesloten. Ook onderzoekt het bedrijf de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals de financieringstak Ford Motor Credit.

In de Indiase staat Maharashtra hebben in augustus een recordaantal van 105 katoenboeren zelfmoord gepleegd omdat ze hun schulden niet konden terugbetalen. Dat blijkt uit een rapport van de VJAS, een organisatie die voor de boeren opkomt. Maharashtra is één van de rijkste staten van India, maar dit jaar hebben al 814 er zichzelf van het leven beroofd vanwege hun schulden. Nochtans had de regering een hulpprogramma van 37,5 miljard roepie (640 miljoen euro) opgezet om de ergste nood te lenigen. Door periodes van droogte kampen duizenden boeren al vijf jaar met tegenvallende katoenoogsten. De katoenprijzen daalden in dezelfde periode van ongeveer 470 euro per ton tot 290 euro per ton. Omdat vele boeren geld lenen van plaatselijke geldschieters die hoge rentepercentages berekenen, lopen hun schulden steeds verder op.

Met de lancering van een nieuwe gratis avondkrant, Thelondonpaper, begint in Londen vandaag wat de Britse pers inmiddels al the battle of the freesheets – de slag van de gratis kranten – noemt. Thelondonpaper is een initiatief van persmagnaat Rupert Murdoch en komt enkele dagen London Lite, een andere gratis avondkrant, op de markt. London Lite is eigendom van Associated Newspaper, waartoe ook The Daily Mail behoort. Aan de lancering van beide kranten ging een ware wedloop vooraf om de eerste te zijn, gepaard met een bitse woordenstrijd waarin News International van Murdoch Associated Newspapers zelfs beschuldigde van plagiaat. De pendelaars in Londen kunnen nu vier gratis kranten lezen. Naast de twee nieuwe publicaties, zijn er immers ook nog de ochtendkranten London Metro en City AM.

De Europese Commissie heeft Gaz de France en Suez gevraagd activa te verkopen -onder meer in België – ofwel hun fusieplan te heroverwegen. Dat heeft Europees Energiecommissaris Andris Piebalgs verklaard. “We weten niet wat de bedrijven zullen antwoorden,” aldus Piebalgs. “De bedrijven moeten beslissen. Ze gaan akkoord of beslissen ze niet te fuseren. Het is nu aan hen.” Vorige maand al stelden de Europese mededingingsautoriteiten bezorgd te zijn over de geplande fusie. Vooral mogelijke concurrentieproblemen op de Belgische elektriciteits- en gasmarkt stonden daarbij centraal. “Men heeft veel deelnemers nodig om de beste prijzen voor de consument te krijgen,” aldus nog Piebalgs. De commissaris verwacht een antwoord van de beide bedrijven rond half september.

Na een brand in een chemisch bedrijf in het noordwesten van Spanje is er benzeen gelekt in de rivier Umia. De rivier mondt 30 kilometer zuidwaarts uit in de zee, waar zich enkele van de grootste Spaanse mosselbanken bevinden. De plaatselijke vissers toonden zich heel bezorgd, want het rivierwater was paars van kleur en er werden heel wat dode vissen opgemerkt. De Umia levert ook drinkwater voor zowat 100.000 mensen, maar die drinkwatervoorziening werd tijdelijk stopgezet. De brand ontstond in een opslagplaats van Brenntag in Caldas de Reis (Galicië). De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. Minister Manuel Vazquez, bevoegd voor milieuzaken in Galicië, houdt het bedrijf verantwoordelijk en kondigde een onderzoek aan. De Spaanse brandweer heeft het giftapijt inmiddels kunnen indammen, waardoor het gevaar geweken zou zijn. Volgens de milieuorganisatie Greenpeace kon het giflek vermeden worden indien er betere veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen.

Noord-Korea heeft een tiental geheime bankrekeningen geopend in Rusland om de economische sancties van de Verenigde Staten te omzeilen. Dat meldt de Japanse krant Sankei Shimbun. De krant meldt op basis van bronnen die nauw bij Noord-Koreaanse zaken betrokken zijn dat de rekeningen dienen om het regime in Pjongjang te financieren. Meerdere buitenlandse tegoeden van de Noord-Koreaanse regering werden de voorbije maanden op initiatief van de Verenigde Staten geblokkeerd. De Amerikaanse regering zou op de hoogte zijn van de transacties en van plan zijn druk uit te oefenen op Rusland om de rekeningen te laten blokkeren. Het communistische regime in Pjongjang eist dat de Amerikaanse economische sancties worden opgeheven alvorens het weer zal deelnemen aan de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernexperimenten.

De Europese sonde Smart-1 is zondag op het eind van een succesvolle missie – zoals gepland – ingeslagen op de maan. Dat heeft het vluchtleidingscentrum in het Duitse Darmstadt meegedeeld. De onbemande sonde smakte om 07.42 Belgische tijd aan 7.200 km per uur neer in de Zee der Uitmuntendheid, gelegen in het zichtbare zuidelijke halfrond van de Maan. Volgens de ESA gebeurde dit waarschijnlijk op 46,2 graden westerlengte en 34,4 graden zuiderbreedte. Wetenschappers hopen dankzij de crash meer te leren over de geologie van de plaats waar het onbemande toestel is ingeslagen. Er is normaal een krater met een diameter van drie tot tien meter ontstaan. In de laatste uren van haar bestaan, stuurde de sonde nog spectaculaire beelden door van de Maan. Die zijn te bekijken op de website www.esa.int. De Smart-1 werd op 28 september 2003 gelanceerd met een Ariane-5 draagraket. De 366 kilogram wegende satelliet kwam in november 2004 in een elliptische polaire baan rond de maan en startte in maart 2005 de observaties. De satelliet stelde volgens de ESA voor het eerst de aanwezigheid van calcium en magnesium op de maan vast. Ook werden de verschillen in samenstelling van de toppen van kraters gemeten, vulkanische vlaktes en impactbassins gemeten.

Het Britse defensieconcern BAE zal naar verwachting deze week zijn belang van twintig procent in de Europese vliegtuigconstructeur Airbus verkopen aan de Frans-Duitse ruimtevaartgroep EADS. BAE zou daarvoor 1,9 miljard pond ontvangen, een pak minder dan wat BAE oorspronkelijk gehoopt had te krijgen. EADS heeft momenteel tachtig procent van Airbus in handen en zou na de overname de enige aandeelhouder worden van de vliegtuigconstructeur. In Groot-Brittannië werken 12.000 mensen voor Airbus, verspreid over fabrieken in Bristol en in Broughton (Noord-Wales). Als voorwaarde voor de verkoop wil BAE garanties voor de werkzekerheid van deze mensen. BAE maakt de vleugels voor de Airbus-vliegtuigen, die dan naar het Europese vasteland getransporteerd worden voor assemblage. Een woordvoerder van BAE noemt het bericht over de verkoop voorbarig.

Meer Nieuws