managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Werknemers zoeken naar bedrijven met positieve impact

Posted by managing21 on oktober 6th, 2018

Bedrijven met een positieve impact blijken op vele werknemers een grotere aantrekkingskracht uit te oefenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het farmabedrijf Merck Sharp & Dohme (MSD) bij tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië. Uit de studie bleek dat 74 procent van de werknemers tussen achttien en vierendertig jaar zich gelukkiger zou voelen wanneer ze voor een bedrijf met een positieve impact en doel in de wereld konden werken.

Hetzelfde kan gezegd worden voor 66 procent van de werknemers boven vijfendertig jaar. Werknemers zich met de doelstellingen van hun bedrijf konden identificeren, bleken meestal ook een grotere productiviteit aan de dag te leggen.

“Jongere werknemers gaan zelfs nog verder, want in die leeftijdsgroep beweerde 42 procent zelfs bereid te zijn een loonsverlaging te accepteren indien ze daardoor de kans zouden krijgen om te kunnen werken voor een bedrijf dat een positieve impact op de wereld tot zijn doelen rekent,” zeggen de onderzoekers. “Diezelfde uitspraak kan worden gehoord bij 23 procent van de werknemers uit de oudere leeftijdscategorie.” De onderzoekers ontdekten tevens dat 69 procent van de jongere werknemers zegt productiever te zijn wanneer ze voor een bedrijf werken dat een positieve impact heeft op de wereld. Datzelfde bleek ook te gelden voor 56 procent van hun oudere collega’s.

Er moest zelfs worden vastgesteld dat 50 procent van de jongere werknemers en 32 procent van hun oudere collega’s zich lieten ontvallen waarschijnlijk ontslag te zullen nemen wanneer hun werkgever aan het nastreven van een positieve impact op de wereld geen prioriteit zou blijken te besteden. “Deze bevindingen laten zien hoe de houding ten opzichte van arbeid verandert en hoe belangrijk het is dat werknemers het gevoel hebben dat zijzelf en de onderneming waarvoor ze werken een verschil kunnen maken,” waarschuwt Lorraine Kelly, directeur human resources bij de Britse divisie van de MSD Group.

“In elk bedrijf is het succes gebaseerd op de inzet van gemotiveerde en gepassioneerde mensen,” zegt Kelly nog. “Deze resultaten van deze studie bieden aan bedrijven unieke kansen bij het aantrekken en het behoud van talent. Medewerkers zeggen dat de arbeid voor bedrijven met een positieve impact in de wereld hen op de werkplek productiever en gelukkiger maakt.” (Foto: Pixabay)

Lees Verder