managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Turing Bombe is nagebouwd

Posted by managing21 on september 11th, 2006

In Groot-Brittannië zijn liefhebbers erin geslaagd om het apparaat na te bouwen dat er tijdens de tweede wereldoorlog in is geslaagd om de beruchte Enigma-code van het Nazi-leger te kraken. De replica Turing Bombe werd voorgesteld op Bletchley Park, het centrum van de Britse codebrekers tijdens de tweede wereldoorlog. Aan de realisatie van de replica werd tien jaar gewerkt. 

De Enigma-toestellen hadden drie rotoren met elk 26 verschillende posities. Daardoor ontstonden voor elke letter 17.576 mogelijke combinaties. De Britse wiskundigen Alan Turing en Gordon Welchman slaagden er samen met technici van de British Tabulating Machine Company in Hertfordshire in om de Turing Bombe te bouwen, geïnspireerd op eerdere Poolse decoderingsmachines.

Daardoor konden in Bletchley Park ongeveer 3.000 vijandelijke berichten per dag gedecodeerd worden. Dat bezorgde de geallieerden voldoende militaire kennis om het verloop van de tweede wereldoorlog te wijzigen. “Zonder die informatie zouden de Battle of Britain en de Battle of the North Atlantic misschien op een verlies kunnen uitgedraaid zijn,” stipt het magazine The Register aan.

Het werk van Alan Turing vormde trouwens één van de pijlers van de latere computertechnologie voor de massamarkt. Pas in de jaren zeventig werd een sluier gelicht over de geheime technologie achter de Turing Bombe. Daarvan waren tegen het einde van de tweede wereldoorlog ongeveer tweehonderd exemplaren gebouwd. Op bevel van Winston Churchill werden de tuigen na de nederlaag van Nazi-Duitsland gedemonteerd.

Het restauratieproject werd geleid door John Harper (69), een gepensioneerd computertechnicus. “Het duurde twee jaar voor we de plannen van de machines konden bemachtigen,” vertelde hij aan The Register. “We hadden wel plannen van de onderdelen, maar niet van de assemblage. Bovenden waren er plannen van verschillende modellen, zodat het heel wat speurwerk vergde om de juiste onderdelen bij elkaar te brengen.”

Aan het project werkten meer dan zestig vrijwilligers mee. Het project werd ondersteund door de British Computer Society. De Turing Bombe wordt tijdens het weekend van 23 en 24 september voorgesteld aan het publiek. Dan heeft er ook een reunie plaats van de oorlogsveteranen van Bletchley Park.