managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 11th, 2006

Actievoerders voor eerlijke arbeid hebben net buiten het Disney-themapark in Hong Kong geprotesteerd tegen het in gebruik nemen van sweatshop-fabrieken in China. Arbeiders in drie fabrieken die Disney-artikelen maken in de Zuid-Chinese provincie Guangdong krijgen minder dan het minimumloon betaald en worden bovendien gedwongen om tot 14 uren per dag te werken, zeggen de actievoerders. Er is een rapport van de in Hong Kong gelegen Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour opgesteld,dat bestaat uit interviews met vijftig arbeiders die zeggen dat ze slechts 2,19 tot 3,14 yuan (27 tot 42 dollarcent) in plaats van het wettelijk minimum van meer dan 4yuan (50 dollarcent) verdienden. Sommigen werden eveneens gedwongen tot 14 uur per dag te werken en dat gedurende 30 dagen per maand. Een woordvoerder van Disneyland zei tegen de krant dat geen enkel artikel dat in de fabriek gemaakt wordt in Hong Kong wordt verkocht, maar naar andere themaparken elders in de wereld gaat. 

Japan heeft maandag een raket gelanceerd die een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht waarmee Noord-Korea in de gaten kan worden gehouden. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De raket H-2A werd de ruimte ingeschoten vanaf het ruimtevaartcentrum Tanegashima in de zuidelijke prefectuur Kagoshima. De nieuwe satelliet zal objecten zo groot als een auto kunnen onderscheiden. Japan heeft al twee satellieten die Noord-Korea constant in de gaten houden. Later deze winter wordt nog een vierde spionagesatelliet gelanceerd. De regering in Tokio besloot tot de lancering van de spionagesatellieten nadat Noord-Korea in 1998 een ballistische raket had getest die over Japan heen vloog.

Eén op de vijf werknemers ziet na de vakantie als een berg op tegen de eerste werkdag. Een kwart komt positief terug van vakantie en heeft er geen moeite mee weer aan de slag te gaan. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Randstad. Eén op de tien mensen begint behoorlijk gestrest aan de vakantie en heeft daar de eerste dagen nog last van, zo blijkt uit het tweemaandelijkse onderzoek onder een kleine duizend werkenden. Ruim driekwart kan het werk goed van zich afzetten. Slechts een derde denkt nooit aan het werk tijdens de verlofdagen. De vakantie blijkt voor velen een moment om concreet na te denken over een andere baan, binnen of buiten de huidige organisatie. Maar denken en doen zijn twee verschillende dingen. Want de helft peinst erover, maar slechts veertien procent heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en is van baan veranderd. Werkenden hebben gemiddeld dertig vakantiedagen. Zes op de tien mensen zijn tevreden met het aantal verlofdagen dat zij hebben. Ontevreden zijn met name degenen die slechts een dag of 24 hebben. Vrouwen zijn gemiddeld minder tevreden dan mannen.

De film ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ is dit weekeinde toegetreden tot het selecte kransje van producties die meer dan één miljard dollar hebben opgeleverd aan de kassa. De wereldwijde omzet van de sequel van ‘Pirates of the Carribbean’ bedroeg vorige week 993,7 miljoen dollar en vrijdag overschreed de prent met steracteur Johnny Depp de symbolische kaap van één miljard dollar. De Verenigde Staten zijn goed voor veertig procent van de opbrengst. De film circuleert pas negen weken in de bioscopen, maar leverde reeds meer centen op dan ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ (976,5 miljoen dollar) en bezet momenteel de derde plaats in de lijst van grootste kaskrakers aller tijden. De enige twee films die totnogtoe de kaap van 1 miljard overschreden, zijn ‘Titanic’ (1,85 miljard) en ‘The Lord of the Rings: The Return of the King’ (1,12 miljard).

De KU Brussel moet het vanaf volgend academiejaar met vijf opleiingen minder doen. Studenten kunnen aan de KUB vanaf volgend academiejaar niet langer geschiedenis, wijsbegeerte, communicatiewetenschappen, politieke wetenschappen of sociologie studeren. Dat is een gevolg van het nieuwe financieringssysteem voor het hoger onderwijs. De minister van onderwijs Frank Vandenbroucke heeft zijn plannen daarover afgelopen zomer afgerond. Als ook het Vlaamse Parlement daarmee instemt, dan wordt het voorstel in een decreet.

De Europese Unie en China hebben zaterdag besloten onderhandelingen te beginnen die moeten leiden tot een breed verdrag over de handel en investeringen. Ook een aantal andere onderwerpen komt tijdens de besprekingen aan de orde, waaronder de naleving van de mensenrechten. De twee partijen besloten om diverse onderwerpen gescheiden te behandelen, meldden de twee partijen na een bijeenkomst in de Finse hoofdstad Helsinki. Toch streeft de Europese Unie naar een alomvattend akkoord met China, een zogenoemd Partnerschap en Samenwerkingsverdrag. China heeft de Europese Unie verder gevraagd het wapenembargo dat tegen het land van kracht is op te heffen.

Er komen wereldwijd meer mensen om het leven door zelfmoord dan door moorden en oorlogen bij elkaar. Dit hebben twee internationale zelfdodingsdeskundigen vrijdag gezegd tijdens een VN-conferentie. Jaarlijks proberen 20 tot 60 miljoen mensen wereldwijd zich van het leven te beroven. Ongeveer één miljoen van hen slagen daar ook in, aldus onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het aantal zelfdodingen kan worden verminderd als betere behandeling beschikbaar komt voor psychische aandoeningen en toegang tot wapens en pesticides wordt beperkt. Een derde van de zelfmoorden wereldwijd wordt gepleegd met pesticides. Onder de beroepen met een verhoogd zelfmoordrisico zijn die van arts, dierenarts en tandarts, niet zozeer vanwege de werkstress, maar vanwege de toegang tot dodelijke chemicaliën en de deskundigheid inzake het gebruik ervan voor zelfdoding. Uit het onderzoek blijkt tevens dat mensen die plotseling hun baan verliezen, een hoger zelfmoordrisico lopen dan mensen die hun hele leven in armoede leven.

Iran is bereid om voor een periode van twee maanden te stoppen met het verrijken van uranium. Dat is waarschijnlijk alleen bedoeld als gebaar om de internationale gemeenschap tevreden te stellen tijdens de gesprekken over het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft een anonieme Europese diplomaat zondag gezegd in de Duitse hoofdstad Berlijn. De Iraanse onderhandelaar Ali Larijani zou de tijdelijke stop het afgelopen weekeinde hebben aangeboden aan de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Ali Asghar Soltanieh, heeft dit bericht zondagavond ontkend. Larijani en Solana hebben allebei gezegd dat er vooruitgang zit in de onderhandelingen en hebben afgesproken elkaar later deze week opnieuw te spreken.

De snelle mondiale groei van het keurmerk Eu­repGap is een bedreiging voor de integriteit van het systeem. Een tariefverhoging voor de leden vanaf 1 januari 2007 moet ervoor zorgen dat de controles op de certificering wereldwijd kunnen verbeteren. Nu verlopen die controles vaak moeizaam omdat de certificering in elk land wordt uitbesteed, waarbij telkens lokale accenten gelegd worden. “EurepGap moet de integriteit bewaken zodat overal op dezelfde manier wordt gecontroleerd door inspecteurs. Er zijn daarom meer mensen en middelen nodig voor controles,” stelt een woordvoerder van de Nederlandse federatie van de distributiesector in het Agrarisch Dagblad. “EurepGap groeit immers snel door allianties met nationale voedselveiligheids­systemen.” Door deze systemen te erkennen, krijgen telers uit deze gebieden automatisch een EurepGap-erkenning en kunnen de pro­ducten ingekocht worden door westerse supermarktketens. Die internationalisering maakt de controles weer moeilijker.

Het luxueuze Spaanse golfresort in oprichting Mosa Trajectum mag van de rechtbank niet langer gebruik maken van de naam en reputatie van de Nederlandse gewezen voetballer Johan Cruijff. Dit bepaalde de rechtbank in Amsterdam in een kort geding dat door de voetballegende was aangespannen. Cruijff wil niet langer geassocieerd worden met het vakantiepark in Murcia. Het resort zou 1500 villa’s en appartementen en een golfbaan krijgen. Nu, na vijf jaar, is het complex volgens Cruijff nog altijd één grote bouwput. De rechter ging niet mee in de eis van Cruijffs advocaat om ontwikkelaar Colmar Group een bedrag van negen miljoen euro te laten betalen, waarvan zes miljoen naar een stichting voor gehandicapte kinderen zou moeten gaan. Dit zou tussen beide partijen bij het begin van de samenwerking zelfs contractueel zijn vastgelegd, maar de rechter vond het niet terecht dat de kosten alleen voor rekening van de ontwikkelaar zouden komen.

Meer Nieuws