managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederland telt dagen analoge televisie af

Posted by managing21 on september 11th, 2006

In Nederland zijn de dagen van de analoge televisie-uitzendingen nu duidelijk aan het korten. Vanaf 27 november zullen bij onze noorderburen alleen nog digitale uitzendingen worden verzorgd. Daarmee wordt Nederland het eerste Europese land dat volledig gedigitaliseerd zal zijn. 

“In totaal zullen in Nederland drie nationale kanalen en dertien regionale netwerken in de vroege ochtend van 27 november overschakelen op een exclusief digitaal kanaal,” meldt de European Broadcasting Union. De meeste abonnees zijn aangesloten op kabelnetwerken, maar er zijn nog ongeveer 74.000 Nederlandse gezinnen die met ethertelevisie worden bevoorraad. Met inbegrip van vakantiewoningen en andere secundaire posten komt dat totaal op bijna 300.000 toestellen.

Eerder was gemeld dat Finland de Europese primeur van een exclusief digitaal televisienetwerk zou krijgen. Maar daar worden de analoge uitzendingen pas op 31 augustus van volgend jaar definitief stopgezet. Digitale televisie bereikt daar echter al 99,9 procent van alle televisie-bezitters. Door de digitale televisie krijgen de Finnen een veel groter televisie-aanbod. Digitaal kunnen ze afstemmen op zestien kanalen, analoog op amper vier tot vijf.