managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse regering betaalt voor kritische Castro-artikels

Posted by managing21 on september 11th, 2006

Het Amerikaanse dagblad El Nuevo Herald, de Spaanstalige zusterkrant van The Miami Herald, heeft drie journalisten ontslagen omdat ze door de Amerikaanse regering werden betaald om kritische artikels te schrijven over de Cubaanse president Fidel Castro. In totaal zou de Amerikaanse regering tien journalisten hebben betaald, meestal in dienst van de zender Marti, die radio- en televisieprogramma’s doorstuurt naar Cuba. 

Journalist Pablo Alfonso van El Nuevo Herald zou sinds 2001 bijna 175.000 dollar ontvangen hebben van de Amerikaanse regering om kritische artikelen te schrijven over Fidel Castro. Radioverslaggever Armstrong Williams zou zelfs een bedrag van 240.000 dollar hebben ontvangen. Cuba beweert al lang dat de Amerikaanse regering journalisten betaalde voor negatieve berichtgeving over het Castro-regime, maar dat is nu ook voor de eerste keer bevestigd.

Radioverslaggeefster Ninoska Perez-Castellon van het populaire Radio Mambi in Miami had in totaal 1.550 dollar ontvangen voor een documentaire reeks, maar merkte op in die betaling niets verkeerds te zien. Ook haar werkgever was volgens haar op de hoogte. Als Cubaanse was het volgens haar niet verkeerd om het Cubaanse volk te informeren. volgens Al Tompkins, docent ethiek aan het Poynter Institute for Media Studies in St. Petersburg noemt het aanvaarden van overheidsgeld voor een journalisten een belangenconflict.

Volgens federale onderzoekers heeft de regering van George W. Bush geregeld de wet overtreden door bedekte propaganda te verspreiden. The Los Angeles Times bracht bovendien aan het licht dat het Amerikaanse ministerie van defensie miljoenen dollar had betaald aan een pr-bedrijf om propaganda te voeren in de Iraakse media en Iraakse journalisten te betalen.

De Amerikaanse regering betaalde dit jaar 37 miljoen dollar aan Marti, hoewel de zender volgens The New York Times slechts een klein gedeelte van de Cubanen bereikt. De zender wordt immers geblokkeerd door de Iraakse overheid. Dit jaar investeerde de Amerikaanse regering bovendien 10 miljoen dollar voor de bouw van een vliegtuig dat de programma’s van Marti efficiënter zou kunnen verspreiden over het Cubaanse grondgebied.