managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Minder respect voor gehelmde fietsers

Posted by managing21 on september 13th, 2006

Fietsers wordt aangeraden om een helm te dragen, maar het is volgens een Brits onderzoek zeer de vraag of dit ook bijdraagt tot de veiligheid. De onderzoekers stellen immers dat autobestuurders minder voorzichtig omspringen met gehelmde fietsers dan met mensen die blootshoofds met de fiets rijden. 

Onderzoeker Ian Walker van de universiteit van Bath kwam tot de vaststelling dat automobilisten veel dichter langs een gehelmde fietser passeren dan bij iemand die zich blootshoofds verplaatst. Het verschil zou volgens de onderzoeker gemiddeld 8,5 centimeter bedragen. Wellicht heeft dat volgens hem te maken met het feit dat autobestuurders ervan uitgaan dat een gehelmde fietser meer ervaring heeft.

Walker geeft toe dat helmen nuttig zijn een lage snelheid en zeker de veiligheid van kinderen. Maar hij voegt er aan toe dat het lang niet zeker is of ze werkelijk bescherming bieden. Specialisten verkeersveiligheid stellen dat het onderzoek bevestigt hoe kwetsbaar fietsers zijn. “Maar we willen zeker niet aanbevelen om de helm thuis te laten,” merken ze op. “Eerder is al aangetoond dat een helm de kans op verwondingen aan het hoofd vermindert.”