managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 13th, 2006

De Finse producent van mobiele telefoons Nokia heeft in China twee contracten afgesloten die samen meer dan twee miljard euro waard zijn. Het betreft een samenwerking met China Mobile en PTAC, de Chinese nationale maatschappij voor mobiele telefonie. De overeenkomst met China Mobile, die een waarde heeft van 580 miljoen euro, biedt Nokia de kans om een infrastructuur uit te bouwen voor een landelijk GSM/GPRS-netwerk. Het contract met PTAC heeft een waarde van 1,5 miljard euro en is goed voor de verkoop van de toestellen van Nokia via de distributiekanalen van het Chinese bedrijf. De ondertekening van de contracten vond plaats in het bijzijn van de Finse premier Matti Vanhanen en zijn Chinese collega Wen Jiabao. 

Halfgeleiderfabrikant Infineon heeft dinsdag officieel zijn eerste chipfabriek in Azië in gebruik genomen. Bij de vestiging in het Maleisische Kulim in de noordelijke deelstaat Kedah komen op volle capaciteit 1700 mensen te werken. Het Duitse concern investeerde 1 miljard dollar in de nieuwe fabriek. In Kulim worden zogeheten powerchips gemaakt. Dat zijn halfgeleiders die een efficiënte stroomtoevoer aan elektromotoren regelen. Met de nieuwe fabriek verdubbelt het concern zijn productiecapaciteit van powerchips. Infineon verwacht dat zijn jaarlijkse verkoop van deze chips tegen 2010 is verdubbeld van 1,3 miljard dollar naar 2 miljard tot 2,5 miljard dollar. Infineon heeft sinds 1973 al drie test- en assemblagefaciliteiten in de noordelijke Maleisische deelstaat Malacca.

Het Amerikaanse mediabedrijf News Corp van Rupert Murdoch heeft Jamba, een aanbieder van beltonen voor mobiele telefonie, voor 188 miljoen dollar overgenomen van de internetbeveiliger VeriSign. Jamba geniet vooral onder jongeren veel bekendheid. De van oorsprong Duitse onderneming werd met name bekend vanwege de ringtone ’Crazy Frog’. De daaruitvolgende muzieksingle voerde in 2004 wekenlang de Europese hitlijsten aan. Jamba biedt verder beeldmateriaal en computerspelletjes voor de mobiele telefoon aan. News Corp wil de nieuwe aanwinst samenvoegen met zijn divisie Mobizzo. Deze tak van het bedrijf biedt korte videoclips en afleveringen van series aan, maar lijdt al geruime tijd verlies. De overname is volgens de betrokken partijen eind volgend jaar afgerond.

Patricia Dunn treedt in januari volgend jaar af als president-commissaris bij computerfabrikant Hewlett-Packard (HP). Na het recente schandaal waarbij in eerste instantie diverse directieleden werden verdacht van het lekken van bedrijfsinformatie werd haar positie onhoudbaar. Dunn blijft wel werkzaam als directielid bij het Amerikaanse bedrijf. Het bestuur van HP kwam maandagavond bijeen om zich over het lot van de 53-jarige Dunn te buigen. De Amerikaanse federale autoriteiten houden zich ook bezig met de zaak. Dunn wordt opgevolgd door Mark Hurd, de bestuursvoorzitter van Hewlett Packard. Hurd houdt daarbij zijn huidige functie aan. Het onderzoek heeft betrekking op het uitlekken van vertrouwelijke informatie binnen HP. Het concern zette privéonderzoekers aan het werk die de bron van het lek moesten achterhalen. De vraag is nu of die daarbij in strijd met de wet hebben gehandeld. De onderzoekers wisten in het bezit te komen van telefoongegevens en andere informatie van medewerkers van HP en een aantal journalisten.

De opbouw van de infrastructuur in Oost-Duitsland gaat nog minstens 10 tot 15 jaar duren. “Het idee dat er geen geld meer naar het oosten hoeft, is misplaatst,” aldus de Duitse verkeersminister Wolfgang Tiefensee op een conferentie over Aufbau Ost, het ontwikkelingsprogramma voor Oost-Duitsland. Tussen 1991 en 2005 investeerde de Bondsrepubliek meer dan 164 miljard euro in de infrastructuur, waarvan 64 miljard euro naar het oosten ging. Desondanks blijft de economische groei van de oostelijke deelstaten flink achter bij het westen en ligt de werkloosheid een stuk hoger. Omdat de Duitse regering meer geld tot haar beschikking heeft dan voorgaande jaren wil Tiefensee dat de bouw van nieuwe wegen en spoorwegen in het oosten wordt versneld. Met een goede infrastructuur hoopt hij meer buitenlandse investeerders naar het voormalige communistische DDR te lokken. Hij denkt daarbij vooral aan transport- en productiebedrijven.

Rusland wil mogelijk een groter belang verwerven in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. Daarmee wil het Kremlin een vetorecht binnen de onderneming krijgen. Dat zei een topadviseur van de Russische president Vladimir Poetin. Maandag werd bekend dat de Russische staatsbank Vneshtorgbank een belang heeft opgebouwd van 5,02 procent in EADS voor ongeveer een miljard euro. De Franse staat heeft 15 procent van de aandelen in handen en het Franse conglomeraat Lagardère ook 15 procent. Autoconcern DaimlerChrysler bezit 22,3 procent en de Spaanse regering 5,5 procent. De deelname van Rusland aan EADS staat volgens de Russische zakenkrant Kommersant hoog op de agenda wanneer Poetin op 22 september in Parijs de Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoet. EADS is het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus.

Amsterdam Airport Schiphol is uitgeroepen tot de beste luchthaven van Europa. Londen Heathrow en de luchthaven van München eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats. De verkiezing was georganiseerd door het Britse blad voor zakenreizigers Business Traveller. Het is voor de 23ste keer dat Schiphol deze prijs in ontvangst mag nemen. Met 44,2 miljoen passagiers en ruim 1,4 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol vorig jaar de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo’n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met circa 250 bestemmingen over heel de wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports van Europa.

De New York Times Group (NYT) verkoopt zijn televisietak Broadcast Media. Het gaat om negen televisiezenders die verbonden zijn aan de netwerken CBS, ABC en NBC. Deze beslissing volgt volgens de NYT-groep uit een analyse van zijn investeringsportefeuille. “Deze televisiezenders zijn rendabel en genereren substantiële geldstromen,” aldus het bedrijf. “Zo kunnen we ons opnieuw richten op de ontwikkeling van de krant en onze groeiende elektronische activiteit, en de synergie tussen die twee domeinen exploiteren.” Broadcast Media Group is goed voor ongeveer vier procent van de omzet van de New York Times Group. De groep geeft naast The New York Times de kranten The International Herald Tribune, The Boston Globe en vijftien andere dagbladen uit. Daarnaast heeft de groep negen televisiezenders in handen die verbonden zijn aan de grote netwerken. Verder bezit de groep twee radiozenders in New York en 35 websites, waaronder NYTimes.com, Boston.com en About.com.

De Europese Commissie heeft dinsdag bekendgemaakt hoeveel geld de 25 lidstaten tussen 2007 en 2013 zullen krijgen voor plattelandsontwikkeling. Ons land rekende op een bedrag van 386 miljoen euro, waarvan 200 miljoen euro naar Vlaanderen zou vloeien. Het uiteindelijke budget van 418,6 miljoen euro houdt rekening met de inflatie in de komende programmaperiode. Eind vorig jaar zorgde de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor heel wat opschudding in landbouwmiddens. Er werd immers beslist om 40 procent te beknibbelen op de Vlaamse plattelandsmiddelen. In totaal konden de regeringsleiders 77,6 miljard euro plattelandsfondsen verdelen onder de 25 lidstaten. Grote slokop is Polen met 13,2 miljard euro. Daarna volgen Italië (8,3 miljard), Duitsland (8,1 miljard) en Frankrijk (6,4 miljard). Enkel Cyprus (162 miljoen), Luxemburg (90 miljoen) en Malta (18 miljoen) krijgen minder dan België.

Zes op de tien Belgen eten nog altijd ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van verbruikersorganisatie Test-Aankoop. Ondanks alle bewustmakingscampagnes eten we nog altijd te weinig fruit en groenten en te veel vlees en vetten, luidt het. Bijna een op de zes Belgen eet minstens vijf keer per maand in een fastfood-restaurant of frituur. Bij tieners is dat zelfs een op de drie. Op Europees niveau hebben ongeveer 27 procent van alle mannen en 38 procent van de vrouwen last van obesitas. Veertien miljoen kinderen hebben een overgewicht, meer dan drie miljoen van hen zijn obees. Het zijn alarmerende cijfers over de gezondheid van de EU-burgers en dat is ook de Europese Commissie niet ontgaan. “De aanwezigheid van obesitas is sterk toegenomen in Europa en er zijn al bewijzen dat dit leidt tot een toename van ziektes als diabetes en hart- en vaataandoeningen,” aldus Markos Kyprianou, EU-commissaris voor gezondheid.

Meer Nieuws