managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 23rd, 2018

In de Engelse stad Liverpool wordt in de zomer van volgend jaar de nieuwe attractie Strawberry Field geopend. Strawberry Field moet een belangrijke onderdeel worden van het Beatles-toerisme in de Britse havenstad. Strawberry Field vormde een belangrijk onderdeel van de jeugd van John Lennon. De attractie bestaat uit een interactieve tentoonstelling met een audiogids over de geschiedenis van de site, de jeugd van John Lennon en de song Strawberry Fields Forever waarmee de Beatles een grote hit hadden. Strawberry Field is eigendom van het Salvation Army. De nieuwe attractie moet een aanvulling worden op de Beatles Story, de Cavern Club en de Magical Mystery Tour.

Electrabel wil eventueel turbojets inschakelen om een potentieel stroomtekort tijdens de winter te vermijden. Het bedrijf beschikt over negen turbojets, die elk 17 megawatt energie kunnen leveren. De turbojets zijn afkomstig van afgeschreven vliegtuigen – Kinepolis heeft voor een verdere uitbreiding nog altijd de toestemming nodig van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist. De regelgeving was eerder versoepeld, maar een concurrente tekende daartegen beroep aan – Het Britse fintechbedrijf Revolut, gespecialiseerd in digitaal bankieren, opent kantoren in Brussel en Antwerpen. Het bedrijf hoopt in België snel 70.000 klanten te kunnen aantrekken. Over vijf jaar wil het bedrijf wereldwijd 100 miljoen klanten.

Carlos Ghosn is niet langer voorzitter van de Japanse autobouwer Nissan. Dat heeft het bedrijf gemeld. Ghosn wordt ervan beticht een gedeelte van zijn inkomen voor de autoriteiten verborgen te hebben gehouden. Ook zou hij bedrijfsgeld voor persoonlijke doeleinden hebben gebruikt – Tesla verkoopt zijn elektrische wagens in China met kortingen tussen 12 procent en 26 procent. Dat heeft het bedrijf gemeld. De prijsverlaging is een reactie op de invoerheffingen die werden geïntroduceerd door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China – Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, producent van vleesvervangers, krijgt een notering op de technologiebeurs Nasdaq. Dat heeft de onderneming gemeld. Beyond Meat wil met de operatie een bedrag van 100 miljoen dollar ophalen.

FrieslandCampina wil zijn mozzarellafabriek in Bree sluiten. Door de ingreep worden achtentwintig banen geschrapt. De fabriek blijkt de verwachte rentabiliteit niet te halen, waardoor de directie de uitbating niet langer verantwoord acht. De vakbonden hopen op een overname – Het Belgische beveiligingsbedrijf Ticto wordt overgenomen door zijn Australische sectorgenoot RightCrowd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 14,2 miljoen euro. Door de samensmelting krijgt Ticto toegang tot Australië en de Verenigde Staten – De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avancia Cargo heeft zijn activiteiten op Brussels Airport gestart. Avancia Cargo is gespecialiseerd in het transport van bloemen. Twee keer per week wordt een verbinding tussen Brussel en Bogota, over Miami, ingelegd.

Baggeraar Deme neemt samen met Quadran Energies en Shell deel aan het windmolenproject Moulins de Flandre bij Duinkerke. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. Het project zou ongeveer honderdvijftig banen opleveren – De Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) zou een belang van 40 procent in zijn raffinage-divisie will verkopen. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. De Österreichische Mineralölverwaltung (OMV) en Eni zouden interesse hebben. De divisie zou een waarde hebben van 8 miljard dollar – In Brazilië wil het Libra Consortium, een groep rond het staatsoliebedrijf Petrobras, midden volgend jaar een aanbesteding lanceren voor twee drijvende platforms voor oliewinning. Dat heeft Fernando Borges, topman van Libra, gemeld. De platformen moeten dagelijks 180.000 vaten olie produceren.

Drankproducent Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 138 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 3,1 procent tot 87,5 miljoen euro – De top van Facebook wist wel degelijk van de contacten die werden onderhouden met het omstreden republikeins lobbybedrijf Definers. Dat heeft Sheryl Sandberg, operationeel directeur van Facebook, erkend. Eerder had Sandberg nog ontkend op de hoogte te zijn geweest van de relatie – Japanse telecombedrijven krijgen van Apple een bonus voor elke smartphone die ze kunnen verkopen. Dat hebben bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De maatregel moet de vraag naar iPhones stimuleren.

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een principeel akkoord bereikt over hun toekomstige relatie na de brexit. Dat heeft Donald Tusk, president van de Europese Unie, gemeld. Het akkoord moet door de Europese staatshoofden en regeringsleiders worden goedgekeurd – De Wereldhandelsorganisatie (WTO) start een onderzoek naar de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Bekeken wordt of de maatregelen de regels van de internationale handel respecteren. De Europese Unie en China hadden het onderzoek gevraagd – Het Taiwanese Foxconn Technology, een toeleverancier van Apple, gaat een kostenbesparing doorvoeren. Dat blijkt uit een interne nota die door de directie van het bedrijf werd verspreid. De kosten zouden met 3 miljard dollar moeten worden verlaagd.