managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaans-Europees gegevensakkoord in de maak

Posted by managing21 on september 28th, 2006

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn dichtbij een nieuw akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens op vluchten van Europa naar Amerika. Dat hebben EU-diplomaten bevestigd. De Verenigde Staten hadden al gedreigd met zware boetes en het verlies van landingsrechten.

Het Europees Hof van Justitie vernietigde eerder dit jaar de bestaande afspraken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Die akkoorden waren volgens het Europees Hof in strijd waren met het Europese recht. Het Europees Hof gaf beide partijen tot uiterlijk 30 september om nieuwe afspraken te maken.

Ook de nieuwe overeenkomst verplicht Europese vliegmaatschappijen gedetailleerde informatie over hun passagiers te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, maar zonder dat de privacy van passagiers geschonden wordt op een manier die in strijd is met het EU-recht.

De Amerikaanse regering heeft gedreigd luchtvaartmaatschappijen boetes tot 6.000 dollar per passagier op te leggen als er geen persoonsgegevens worden verstrekt voor het vertrek naar de Verenigde Staten. Daarnaast kunnen maatschappijen hun Amerikaanse landingsrechten verliezen.