managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Terrorisme gepromoot op 4.500 websites

Posted by managing21 on september 28th, 2006

Wereldwijd bestaan er 4.500 internetsites die worden gebruikt om strijders voor de jihad te ronselen. Dat stelt het Nederlands Europarlementslid Bas Belder van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Het internet speelt volgens hem voor islamitische terreurorganisaties een belangrijke rol bij de verspreiding van hun ideologie.

Organisaties als Al-Qaida gebruiken het internet volgens de Nederlandse politicus steeds meer omdat zij hun boodschap niet meer via de Arabische tv-zender Al Jazeera willen verspreiden. “Zij willen hun boodschap voortaan ongecensureerd en snel overbrengen,” aldus Belder, die er aan toevoegt dat het islamitische internetgebruik twee aspecten heeft.

Enerzijds proberen ze een psychologische intimidatie uit te voeren op de westerse wereld. “Anderzijds moet internet het succes van terroristen visualiseren en moslims enthousiast maken voor de jihad,” stipt hij aan. Belder stelt dat het misbruik van internet ook nauwelijks is tegen te gaan. “Als er één pagina wordt gesloten, duiken er meteen twee nieuwe op,” voert hij aan.

Vooral de bestrijding van chatrooms is volgens Belder bijzonder lastig. “Juist daar worden nochtans aanwijzingen voor gevechtstraining en reisroutes naar islamitische terreurbases doorgegeven,” merkt hij op. Als voorbeeld wijst hij naar Mohammed B., de moordenaar van de Nederlandse cineast Theo van Gogh. “Hij liet zich in aanzienlijke mate ideologisch inspireren door internet.”

“Volgens een Saoedische dissident bezoeken tienduizenden moslims de terreurwebsites dagelijks, al was het maar uit nieuwsgierigheid,” citeert het magazine Nu.nl het Nederlandse parlementslid.