managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 7th, 2006

Google en YouTube voeren overnamegesprekken. Dat beweert The Wall Street Journal. Door die overname zou Google zijn online videoactiviteiten gevoelig kunnen uitbreiden. YouTube ging twintig maanden geleden van start en op dit ogenblik worden er per dag ongeveer 65.000 nieuwe filmpjes op de webpagina geplaatst en worden meer dan honderd miljoen filmpjes bekeken. Het succes zou vooral te wijten zijn aan het gebruiksgemak, want er is geen specifieke software nodig om de filmpjes te bekijken. YouTube haalt zijn inkomsten uit advertenties. Eerder dit jaar zei Google tien miljard dollar ter beschikking te hebben voor mogelijke overnames. Grote internetbedrijven gaan steeds meer op zoek naar overnames van kleinere projecten om hun online publiek te vergroten. Vorig jaar betaalde het Amerikaanse News Corp 650 miljoen dollar voor MySpace.com. 

Steeds meer bloggers beginnen hun online dagboeken ook in gedrukte vorm uit te brengen. Uitgevers proberen een aantal interessante bloggers te benaderen. Maar sommigen vrezen dat die hype niet lang zal duren. Door de grote aantallen verschillende titels vrezen zij voor een overspoelen van de markt. Eén van de meest succesvolle blogauteurs van dit ogenblik is Catherine Sanderson. Onder de titel ‘La Petite Anglaise’ onderhield zij een blog over haar werk en leven in Parijs. Dat leidde uiteindelijk tot haar onslag, maar door het succes van de blog wist ze een contract af te sluiten met Penguin voor drie boeken. Ook anderen wisten hun blogs goed te gelde te maken. Er zijn nog talloze gedrukte blogs op komst, onder meer van een taxichauffeur, een wijnkenner en een ober.

De OESO, de club van de 29 rijkste industrielanden in de wereld, voorziet een afname van de economische groei in de meeste industrielanden. Alleen in India, Rusland en Brazilië zet de economische groei stevig door. De OESO baseert zijn voorspelling op een reeks indicatoren. Voor de Verenigde Staten, de Europese Unie en China laten die indicatoren al maandenlang een verslechtering zien. De geschiedenis leert volgens de organisatie dat zes tot negen maanden later de groei dan ook daadwerkelijk afneemt.

In Bangladesh is voor arbeiders in de textielindustrie een minimumloon vastgesteld van omgerekend 19,65 euro per maand. Het minimumloon komt er na protestacties van woedende arbeiders, die tot vernielingen leidden. Het oude minimumloon stond sinds 1994 op omgerekend 11 euro per maand. De nieuwe schalen lopen op tot 59,75 euro per maand.In de Bengaalse textielindustrie werken ongeveer 1,8 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen. Aan de export van textiel verdient Bangladesh ruim 5,5 miljard euro per jaar.

De Amerikaanse keten van koffiehuizen Starbucks wil in de toekomst wereldwijd 40.000 winkelpunten bezitten. Starbucks heeft momenteel meer dan 12.000 koffiehuizen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Tot nu toe lag het doel op 30.000. Een tijdspanne voor de uitbreiding heeft de onderneming donderdag niet bekendgemaakt. Starbucks wil 20.000 winkelpunten in de Verenigde Staten runnen en nog eens 20.000 in het buitenland. Het voorbije jaar heeft Starbucks wereldwijd meer dan 2.000 nieuwe koffiehuizen geopend. Tegen eind 2007 wil de onderneming de eerste koffiehuizen in Rusland, Brazilië, India en Egypte openen. In ons land heeft Starbucks nog geen vestiging.

De Zuid-Koreaan Ban Ki Moon wordt meer dan waarschijnlijk de opvolger van Kofi Annan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De 62-jarige Ban is de enige kandidaat die nog in aanmerking komt voor de post aan het hoofd van de Verenigde Naties. Nadat de Zuid-Koreaan maandag de eenstemmige steun kreeg van de Veiligheidsraad van de VN trokken de vijf andere kandidaten hun kandidatuur in. Ban, die eerder als onderhandelaar bij de Verenigde Naties werkte in Washington en New York, staat bekend als een zeer ervaren diplomaat. Normaal zal hij op 1 januari 2007 de fakkel van Annan overnemen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet de beslissing nog bevestigen, maar een termijn is er nog niet voor bepaald.

Het Amerikaanse Boeing, de tweede grootste vliegtuigbouwer ter wereld, heeft in het derde kwartaal 61 procent meer commerciële toestellen verkocht dan vorig jaar. De klim was vooral te wijten aan het populaire 737-model. Boeing kon in het derde kwartaal honderd vliegtuigen afleveren, waarvan éénentachtig van het type 737 en dertien 777’s. Er werden ook drie 747’s en drie 767’s gebouwd. Vorig jaar kon Boeing in hetzelfde kwartaal maar 62 toestellen verkopen. Toen werd de productie gehinderd door een staking. De 737 is vooral populair bij lagekostmaatschappijen die vliegtuigen met een hoge brandstofefficiëntie zoeken. Boeing produceerde er 11 meer dan in het tweede kwartaal van 2006. Het toestel kost tussen 47 en 80,5 miljoen dollar. De vertraging in de levering van de A380 van Airbus kan in het voordeel werken van de veertig jaar oude 747.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft in Irak een bezoek gebracht aan Massoud Barzani, de leider van de Iraakse Koerden. Ze sprak zich uit voor een rechtvaardige verdeling van de olie-inkomsten in Irak. De Iraakse regering werkt aan een wet over een verdeelsleutel voor de investeringen en de inkomsten in de Iraakse oliesector. De kwestie zaait verdeeldheid tussen Koerden en Arabieren. De entourage van Rice wees voor haar ontmoeting met Barzani op de noodzaak van Koerdische toegevingen in de verdeling van de olie-inkomsten.

De Duitser Christian Streiff blijft voorlopig bij het noodlijdende Airbus. De Europese vliegtuigproducent ontkende dat Streiff vertrekt naar Peugeot. De afgelopen week deden geruchten de ronde dat Streiff gepolst was om de kwakkelende Franse autoproducent PSA Peugeot Citroën uit het slop te halen. Streiff zou zo geschrokken zijn van de ernst van de crisis bij Airbus dat hij er zijn directeurschap al na amper drie maanden had willen inruilen voor een nieuwe werkgever. Tegelijk is PSA naarstig op zoek naar een opvolger voor gedelegeerd bestuurder Jean-Martin Folz. Die verlaat de autoproducent volgend voorjaar. Folz wordt verantwoordelijk gehouden voor de slabakkende resultaten bij PSA in de afgelopen twee jaar. PSA haalt traditioneel zijn gedelegeerd bestuurders buiten het eigen concern. De voorzitter van de raad van bestuur van PSA, Thierry Peugeot, zou begin deze week uitvoerige gesprekken met Streiff hebben gevoerd.

Geld maakt wel degelijk gelukkig. Volgens een onderzoek van de universiteit van het Engelse Nottingham is 97 procent van de jackpotwinnaars in de loterij minstens zo gelukkig als voorheen. Vooral in de liefde gaat het de nieuwbakken miljonairs goed af. Driekwart van hen is getrouwd, terwijl van de onderzochte prijswinnaars slechts tweederde al gehuwd was vóór het geld binnenrolde. Ook dat prijswinnaars meer tijd kunnen besteden aan hun gezin draagt bij aan hun levensgeluk. Slechts drie op de honderd ondervraagde jackpotwinnaars is minder gelukkig geworden. Zij klagen vooral over de toegenomen druk die ze in hun levens ondervinden. Niemand miste zijn werk. Maar weinig loterijwinnaars gaan extravagant leven. Weliswaar kopen veel winnaars een vrijstaande woning, maar ze blijven hun woongebied meestal trouw. Volgens psycholoog Richard Tunney van de universiteit laat het onderzoek echter ook zien dat geld ook niet alleenzaligmakend is. “Traditionele gezinswaarden, financiële zekerheid en een comfortabele woning zijn sleutels tot een gelukkig leven,” aldus de onderzoeker.