managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Günter Verheugen wil besparen op eurobureaucratie

Posted by managing21 on oktober 6th, 2006

Er is een machtsstrijd aan de gang tussen de EU-commissarissen en hun hoge ambtenaren. Dat stelt commissaris voor transport Günter Verheugen in de krant Süddeutsche Zeitung. Hij vindt dat de ambtenaren teveel onderling beslissen en dat de eurocommissarissen daar te weinig aan kunnen doen.

 

Verheugen voert aan dat de ongekozen ambtenaren veel invloed hebben op het beleid waarvoor de commissarissen verantwoordelijk zijn. Hij noemt dat een groot probleem. “Vele ambtenaren denken toch dat de commissaris na vijf jaar alweer weg is, terwijl hijzelf verder kan blijven,” aldus Günter Verheugen.

De transportcommissaris voegt er aan toe dat de Europese Commissie de grootste moeite heeft om het ambtenarenapparaat onder controle te houden. Hij vindt dat de ambtenaren hun persoonlijke visie teveel als het officiële standpunt van de Europese Commissie overbrengen aan de lidstaten.

Daarom is Verheugen voorstander van een verdere afslanking van die bureaucratie, die volgens hem te technisch, arrogant en elitair is. “Er moeten minder bestuurders en meer uitvoerders komen,” luidt het. Op die manier zou er op vijf jaar tijd minstens 75 miljard euro bespaard kunnen worden.