managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Opnieuw recordjaar voor het Amerikaanse baseball

Posted by managing21 on januari 18th, 2019

De Major League Baseball (MLB) heeft het voorbije jaar opnieuw een recordprestatie gerealiseerd, ook al moest er een groeivertraging tegenover de periode voordien worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Forbes over de Amerikaanse baseball-competitie. De competitie boekte het voorbije jaar een omzet van 10,3 miljard dollar, tegenover ruim 10 miljard dollar het jaar voordien. Forbes wijst erop dat het Amerikaanse baseball al zestien jaar op rij een omzetgroei kan laten optekenen. In de cijfers is geen rekening gehouden met de verkoop van dochterbedrijf Bamtech aan Disney. Die operatie leverde een bedrag op van 2,58 miljard dollar.

“Er is vorig jaar nog wel een groei gerealiseerd, maar er is een duidelijke vertraging merkbaar tegen de sterke acceleratie die de periode voordien kon worden opgetekend,” merkt Maury Brown, auteur van het rapport, op. “De competitie werd vorig jaar met een stagnerende ticketverkoop geconfronteerd. Dat werd echter in de hand gewerkt door een daling van 4 procent in de toeschouwersaantallen, wat grotendeels moet toegeschreven worden aan ongunstige weersomstandigheden tijdens de lente. Hierdoor vielen ook de bijkomende inkomsten uit onder meer parkings en concessies terug. Verder wijzigden ook de Miami Marlins en Toronto Blue Jays hun boekhouding.”

“De inkomsten uit televisierechten bleken ongeveer status-quo,” benadrukt Brown nog. “Bij de inkomsten uit sponsoring kon daarentegen wel een stijging worden opgemerkt.” Hoewel de groei vorig jaar vertraagde, mag men volgens het rapport niet verwachten dat deze trend zich ook tijdens het nieuwe seizoen zal doorzetten. De analist wijst daarbij op een aantal lucratieve sponsorovereenkomsten waarover momenteel wordt onderhandeld. Daarnaast zijn er de nieuwe inkomsten uit streaming-rechten die aan het platform Dazn werden gegeven. Over drie jaar wordt ook een nieuwe verlenging van het contract met Fox voorzien. Die overeenkomst kan over een periode van vijf jaar 5,1 miljard dollar opleveren.

“Er lopen bovendien nog gesprekken om te bepalen of Espn en Turner Broadcasting System (TBS) het Amerikaanse baseball op nationale schaal blijven voortzetten,” zegt Brown. “Sinds Bud Selig zeventien jaar geleden de functie van fulltime commissaris op zich nam, is de omzet van de divisie, rekening houdend met de inflatie, met 377 procent gestegen.” Het geld van de verkoop van Bamtech wordt verdeeld over de clubs.

Lees Verder