managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Het Amerikaanse technologieconcern Sun Microsystems gaat de komende zes maanden tussen de 4000 en 5000 banen schrappen. Ook gaat het zijn campus in Newark, Californië en de geleasde faciliteiten in Sunnyvale, Californië verkopen. Met de herstructurering hoopt het concern jaarlijks tussen de 480 en 500 miljoen dollar te besparen. Dat maakte Sun Microsystems woensdag bekend. De banenreductie treft 11 tot 13 procent van het personeel bij de op drie na grootste fabrikant van servercomputers ter wereld. De ingreep is volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Jonathan Schwartz nodig omdat Sun Microsystems de afgelopen vijf jaar verlies heeft gedraaid. Schwartz nam eind april het roer over bij het concern van oprichter Scott McNealy. Volgens het bedrijf uit Santa Clara, Californië gaat de reorganisatie tussen de 340 en 500 miljoen dollar kosten. Sun Microsystems wil het merendeel van kosten in het lopende kwartaal als voorzieningen afschrijven.

Het Franse bankconcern Crédit Agricole koopt voor circa 660 miljoen euro de Franse champagnefabrikant Taittinger van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Starwood Capital. Dat maakte Starwood woensdag bekend. Bij de transactie zijn ook leden van de Taittinger-familie betrokken zodat zij weer zeggenschap krijgen over wat ooit hun familiebedrijf was. Starwood kocht Taittinger vorig jaar over van de familie Taittinger. In maart besloot Starwood om Taittinger weer te koop aan te bieden. Starwood behoudt wel de controle over de hotelactiviteiten van Taittinger. Het gaat daarbij onder meer om het luxueuze hotel Le Crillon in Parijs. In het overnamebedrag zijn ook schulden verwerkt. De acquisitie wordt waarschijnlijk begin augustus afgerond, mits de autoriteiten toestemming geven. Het Crédit Agricole-onderdeel Crédit Agricole du Nord Est leek al de meest waarschijnlijke koper van het prestigieuze champagnemerk te worden, nadat het Indiase drankenconcern United Breweries zich maandag terugtrok. De familie Taittinger kocht het champagnehuis en de bijbehorende wijngaarden in 1932. Het wijnhuis werd oorspronkelijk in 1734 opgericht.

Eurotunnel, de exploitant van de spoortunnel onder het Kanaal, is ruim de helft van zijn schuldenlast kwijt. Enkele grote banken hebben deze teruggeschroefd van omgerekend 9,17 miljard tot 4,2 miljard euro, meldde bestuursvoorzitter Jacques Gounon. De onderneming zit diep in de schulden, onder meer doordat de aanlegkosten van de tunnel de ramingen ver hebben overschreden. Al een aantal malen balanceerde Eurotunnel op de rand van de afgrond. Het bedrijf heeft de nieuwe schuldenregeling getroffen met de zakenbanken Goldman Sachs, Barclays en Macquarie. Onderdeel van de nieuwe regeling is de omzetting van veertig aandelen in een nieuw aandeel. Een nieuw op te richten Franse moedermaatschappij vervangt de Brits-Franse eigendomsstructuur. Dat nieuwe bedrijf zal een bod uitbrengen op de huidige aandelen. De bestaande houders van obligaties krijgen een ‘gouden aandeel’, het recht op veto, in die nieuwe onderneming. Verder wordt een lening van ongerekend 1,47 miljard euro uitgegeven, die vanaf 2009 kan worden omgezet in aandelen. In juli vindt de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders plaats. Als de aandeelhouders dan instemmen met de nieuwe regeling, kan die in het laatste kwartaal van dit jaar ingaan. Als de aandeelhouders nee zeggen, is faillissement onvermijdelijk, aldus Eurotunnel.

De Amerikaanse zanger Prince krijgt een speciale onderscheiding tijdens de uitreiking van de Webby Awards, de ‘Oscars voor het internet’. De musicus wordt geprezen voor zijn vooruitziende blik omdat hij in 1997 met Crystal Ball als eerste belangrijke artiest een album exclusief op internet uitbracht. Ook gebruikte Prince het internet al vroeg om zijn muziek en videoclips te verspreiden, maakte de organisatie woensdag bekend. De prijsuitreiking is op 12 juni in New York. De Webby Awards bestaan sinds 1996 en worden toegekend door de zogenoemde International Academy of Digital Arts and Sciences. Leden zijn onder anderen de zanger David Bowie en de ondernemer Richard Branson.

Er wordt nog steeds te weinig geïnvesteerd in de veiligheid van internet en andere informatienetwerken. “De uitgaven voor de beveiliging in de sector zijn zorgwekkend laag,” zo stelt de Europese Commissie. Ze wijst erop dat veiligheid niet meer dan vijf tot dertien procent van de uitgaven in de informatietechnologie vertegenwoordigt. Daarom wordt een nieuw sensibiliseringsbeleid gelanceerd. Het dagelijks bestuur van de Unie pleit voor een nieuw partnerschap tussen nationale overheden, de IT-sector en de gebruikers. Via de uitwisseling van best practices en een vergelijkende evaluatie van de nationale beleidsmaatregelen hoopt de Commissie het algemene beveiligingsniveau in Europa op te krikken. Enisa, het Europese agentschap voor de veiligheid van netwerken en informatie in Griekenland, moet gegevens over vaak voorkomende incidenten in kaart brengen en verspreiden. Een gebrekkige beveiliging van het internet kan leiden tot ernstige financiële verliezen. Er zijn niet alleen rechtstreekse verliezen, die een surfer bijvoorbeeld kan ondervinden wanneer zijn kredietkaartnummer wordt onderschept tijdens een onveilige transactie, maar ook onrechtstreekse aderlatingen. Zo kan een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid van een netwerk consumenten ervan weerhouden om online zaken te doen.

Ferrari heeft de kopers van de sportwagen FXX laten beloven dat zij hun auto niet aan vreemden zullen verkopen. De bolide moet eerst aan Ferrari zelf worden aangeboden. Van de supersportwagen zijn in totaal slechts 29 exemplaren gemaakt en verkocht. De kopers zijn vaste klanten van de Italiaanse autofabrikant. Ondanks het gebod van Ferrari zetten de afgelopen maanden drie eigenaars hun FXX te koop. Navraag leerde echter dat de exclusieve kopers alleen maar nieuwsgierig waren naar de marktwaarde van hun racemonster. De eigenaars hebben op zich genoeg redenen om van hun auto af te willen. Ze hebben er maar liefst anderhalf miljoen euro voor neergelegd. Bovendien kunnen ze er de openbare weg niet mee op. Er mag alleen op speciale evenementen van Ferrari en op het testcircuit mee geracet worden. De eisen die Ferrari aan de kopers van zijn sportwagen stelt, zijn niet uniek. Ook Bugatti legde de afnemers van haar Veyron strenge eisen op.

Vrachtwagens die rijden op een mengsel van LPG en diesel kunnen mogelijk fiks besparen op hun brandstofkosten. Het Nederlandse bedrijf Gasotronic heeft het patent verkregen op een installatie die de twee brandstoffen mengt. De eerste tests zijn goed verlopen. Dat heeft het bedrijf uit Groningen laten weten. Het verbrandingsproces in een dieselmotor wordt door het toevoegen van LPG verbeterd. Een normale motor verbrandt 85 tot 95 procent van de ingespoten brandstof, maar door het toevoegen van autogas wordt dat nagenoeg 100 procent. De brandstofbesparing kan volgens Gasotronic oplopen tot 10.000 euro per jaar. Diverse bedrijven hebben het systeem inmiddels ingebouwd. Ook enkele stadsbussen in Antwerpen rijden op een mengsel van LPG en diesel.

Private partijen hebben vorig jaar voor 491 miljard dollar aan schulden en aandelen in ontwikkelingslanden aangeschaft. De Wereldbank concludeert dit in haar rapport `Global Development Finance`. Deze positieve trend is een voortzetting van afgelopen jaren. Sinds 2002 nam de aangeschafte waarde jaarlijks met 100 miljard dollar toe. Met 15 miljard dollar blijven Afrika en het Midden-Oosten relatief achter op de trend. Dat is heel wat minder dan de 137,7 miljard voor Azië, met inbegrip van China. Latijns-Amerika zag de investeringen met 60 procent stijgen tot 94 miljard dollar. Het continent is daarmee de snelste groeier. De kapitaalstroom bestaat voor 300 miljard uit directe investeringen en aandelen en voor 191 miljard uit obligaties.

In het eerste kwartaal van 2006 is er wereldwijd voor een bedrag van 12,35 miljard dollar aan servers verkocht. Dat is slechts 10 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De lage omzetgroei komt onder andere door een doorzettende verschuiving in de vraag naar goedkopere servers. Het aantal verkochte servers kende wel een grote groei met 13,7 procent tot bijna 2 miljoen eenheden. IBM realiseerde de hoogste omzet. Met een omzet van 3,5 miljard dollar was het bedrijf verantwoordelijk voor 28,6 procent van de wereldwijde serveromzet. HP haalde een omzetaandeel van 28 procent, gevolgd door Dell (10,6 procent) en Sun (10,5 procent). HP verkocht wel het grootste aantal servers (27,1 procent), gevolgd door Dell (21,7 procent) en IBM (15 procent).

De veilingsite eBay heeft het aantal bezoekers de laatste dagen met tien tot vijftien procent boven het gemiddelde zien uitstijgen. Volgens de veilingsite heeft dat vooral te maken met het aanhoudende slechte weer, dat heel wat mensen binnenhoudt. De trend is blijkbaar ook de verkopers op eBay niet ontgaan. Het aanbod op de website steeg namelijk met 60 procent. Normaal gezien zijn op eBay dagelijks ongeveer 500.000 objecten terug te vinden. Op dit moment zijn er dat om en bij de 800.000. De toename in het aantal bezoeken is vooral voelbaar in categorieën waar boeken, dvd’s, cd’s, video- en gezelschapsspelen en doe-het-zelf artikelen worden verkocht.