managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chavez wil Opec uitbreiden

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Het Opec-kartel moet uitgebreid worden. Dat stelt de Venezolaanse president Hugo Chavez. Hij is van mening dat het kartel zich open moet stellen voor nieuwe leden. Hij verwijst daarbij onder meer naar Bolivië, dat onlangs zijn gasindustrie genationaliseerd heeft. Ook heeft Chavez Ecuador, dat grote oliereserves bezit, opgeroepen om na veertien jaar afwezigheid opnieuw toe te treden tot het kartel.

Ecuador zou door verscheidene Arabische landen gevraagd zijn om opnieuw toe te treden tot de Opec. Chavez zegt volledig achter een toetreding van Ecuador te staan. Het land werd vorige maand door de Verenigde Staten uit zijn vrijhandels-strategie geschrapt, nadat de regering van Ecuador beslag had gelegd op de bezittingen van een Amerikaans oliebedrijf. Het incident volgde op de bekendmaking van Bolivië dat het zijn gasindustrie zou nationaliseren.

Hugo Chavez is ook voorstander van een productieverlaging van de Opec. Maar daar zijn de andere kartelleden blijkbaar geen voorstander van. Ze stellen dat de geopolitiek – de onzekerheid over de Amerikaanse sancties tegen Iran, de oorlog in Irak en de problemen in Nigeria – de belangrijkste oorzaken zijn van de hogere energiekosten, maar dat het kartel de situatie niet wil verergeren door de productie te verlagen. De olieministers merkten echter wel op dat een productiebeperkingen later op het jaar niet mogen uitgesloten worden.