managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 28th, 2019

Tabaksplanten kunnen ingezet worden als groene bioreactoren voor de productie van een geneesmiddel dat tegen allerlei ziektes kan worden ingezet. Dat blijkt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Western Ontario. De onderzoekers zeggen dat de plant een massale productie van het proteïne Interleukin 37 kan garanderen. Het proteïne wordt in beperkte mate geproduceerd in de menselijke nieren en kan ingezet worden voor de behandeling van onder meer diabetes, beroertes, dementie en arthritis. Het middel biedt veelbelovende mogelijkheden, maar kan nog niet op een betaalbare manier in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Planten zouden die kans wel kunnen bieden.

Aandeelhouders van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer zijn in meerderheid akkoord met de verkoop van 80 procent van zijn commerciële luchtvaartdivisie aan het Amerikaanse concern Boeing. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,2 miljard dollar – De Franse groep Thales heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 15,9 miljard euro. Dat was een stijging met 4,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 23 procent tot bijna 1,65 miljoen euro – Het Franse autoconcern PSA Group heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 74 miljard euro. Dat was een stijging met 74 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 47 procent op tot 2,8 miljard euro.

De Lijn wil tegen midden volgend decennium in de dertien Vlaamse centrumsteden en in de Vlaamse Rand rond Brussel 100 procent elektrisch rijden. Dat staat in de plannen die de Vlaamse vervoersmaatschappij heeft voorgesteld – Betalingsverwerker Worldpay, ontstaan door de overname van het Britse Worldpay door het Amerikaanse Vantiv, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 3,93 miljard dollar, tegenover 2,12 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg met 86 procent tot 1,9 miljard dollar – Informatieverstrekker Thomson Reuters heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 5,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 15 procent tot bijna 1,37 miljard dollar.

Elektronicaproducent LG Electronics heeft bij een rechtbank in Seoul klacht neergelegd tegen Philips. LG Electronics eist een compensatie van 64,6 miljoen euro. Het bedrijf zegt teveel te hebben moeten betalen voor een kartelboete die door de Europese Commissie was opgelegd – De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 108,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 29 procent tot ruim 11 miljard dollar – De Forensic Risk Alliance (FRA) gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijke witwaspraktijken bij Swedbank. De audit is door Swedbank zelf gevraagd. Gezocht wordt naar een mogelijke betrokkenheid bij het witwasschandaal bij Danske Bank.

De Franse telecomgroep Orange heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 41,8 miljard euro. Dat was een stijging met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,84 miljard euro naar 1,95 miljard euro – België richt een nationaal cannabisbureau op. De nieuwe entiteit zal verantwoordelijk worden voor de legale productie van medicinale cannabis. Het cannabisbureau wordt een aparte dienst binnen het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) – Containervervoerder Hapag-Lloyd heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 11,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 20,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van bijna 1,2 miljard dollar naar nagenoeg 1,35 miljard dollar.

De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz bekijkt de mogelijke verkoop van zijn koffiedivisie Maxwell House. Volgens de groep zou de transactie een bedrag van 3 miljard dollar kunnen opleveren. Ook merken zoals Planters en Oscar Mayer zouden kunnen worden verkocht – Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 204 miljard dollar, tegenover nagenoeg 200 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst viel echter van bijna 45 miljard dollar tot 4 miljard dollar terug – De Amerikaanse groep Windstream Holdings, eigenaar van het communicatiebedrijf Hiawatha, heeft een bescherming tegen schuldeisers gevraagd. De beslissing is het gevolg van een dispuut met investeerder Aurelius. Windstream benadrukte zijn activiteiten verder te zetten.