managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsland en Tsjechië tegen verhoogde biertaks

Posted by managing21 on november 3rd, 2006

Duitsland en Tsjechië zullen zich gezamenlijk verzetten tegen de plannen van de Europese Commissie om de minimumtaks op bier te verhogen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Peer Steinbrueck gezegd. De Europese Commissie heeft plannen om de minimum biertaks met 31 procent te verhogen.

 

De minimumtaks werd veertien jaar geleden ingevoerd. Om de inflatie over die periode te overbruggen wil de Europese Commissie die taks nu met 31 procent verhogen. Maar dat is niet naar de zin van de bierlanden Duitsland en Tsjechië. Het voorstel moet door de 25 lidstaten van de Europese Unie unaniem worden goedgekeurd. Door de taksverhoging zou een halve liter bier één eurocent duurder worden.

De Tsjechische minister van financiën Vlastimil Tlusty benadrukte dat zijn regering van plan is om zijn veto te stellen tegen het voorstel. Hij voegde er aan toe het ook niet eens te zijn met het argument van de Europese Commissie dat een verhoging nodig is om het alcoholisme in Europa te bestrijden. “Dan had men de belastingen op alle alcoholische dranken moeten opvoeren,” vertelde Tlusty aan het persbureau Reuters. “Maar het voorstel slaat bijvoorbeeld niet op wijn en het argument gaat dan ook niet op.”

Volgens de Tsjechische minister zou het Europese voorstel wijn een marktvoordeel bieden. “Daar kunnen we ons niet achter scharen,” benadrukte hij. De Tsjech is de grootste bierverbruiker van de wereld en drinkt jaarlijks bijna 160 liter. Daarna volgen de Ieren en de Duitsers. Na de Verenigde Staten en China is Duitsland de grootste bierproducent van de wereld.

De Europese bierindustrie telt 3.000 brouwerijen en zorgt voor een rechtstreekse en onrechtstreekse tewerkstelling van 2,6 miljoen mensen.