managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Heibel tussen Alstom en Bombardier

Posted by managing21 on november 3rd, 2006

Een Franse rechtbank heeft een contract van de Canadese treinbouwer Bombardier voor een spoorcontract in Parijs tegengehouden. Het contract heeft een waarde van 3,4 miljard dollar. Alstom, de Franse concurrent van Bombardier, had klacht neergelegd tegen de overeenkomst. Er zal nu onderzocht worden hoe de overeenkomst tot stand is gekomen. 

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF had het contract voor de bouw van ruim 370 treinen vorige maand toegewezen aan Bombardier. Maar Alstom uitte zijn bedenkingen tegen de manier waarop het contract tot stand was gekomen. Bombardier bood prijzen die tien procent lager waren dan die van Alstom. In de zomer begon Alstom ook in Canada al een rechtzaak tegen Bombardier voor een contract voor de metro van Montreal.

Bombardier zegt verrast te zijn door de actie van Alstom en voegt eraan te zullen onderzoeken welke actie er zal ondernomen worden tegen de klacht van zijn Franse concurrent. De Canadese producent voegt er aan toe dat het contract het gevolg was van een normale Europese aanbesteding. Bombardier heeft in Valanciennes een eigen fabriek met ongeveer 1.600 werknemers.