managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe werknemer is geen carrièremaker

Posted by managing21 on november 8th, 2006

De nieuwe werknemer maakt van zijn carrière niet het hoogste doel, maar wil wel plezier hebben in zijn werk. Dat is de conclusie van een Nederland onderzoek van het wervingsbureau Manpower bij twintigers. Er wordt aan toegevoegd dat deze groep niet materialistisch is ingesteld, maar wel minstens met een Audi A4 wil rijden. Een vaste baan is evenmin het streefdoel, want de nieuwe werknemer zoekt liever nieuwe uitdagingen in tijdelijke projecten.

Voor deze groep moet een baan volgens Manpower goed aansluiten bij de manier waarop zij willen leven. “Zij willen dan ook hun vrijheid kunnen nemen door deeltijds te werken,” aldus Manpower. “Slechts een kwart van de ondervraagden denkt dat het absoluut noodzakelijk is elke week veertig uur te werken om carrière te kunnen maken.”

De ondervraagden gaan er ook van hun uit dat hun salaris goed is. De professionele status is voor hen minder belangrijk. Werken bij een grote multinational is dan ook niet het absolute streefdoel. “Zeker in het begin van hun carrière vinden zij leuke collega’s belangrijker,” stippen de onderzoekers aan.

Manpower stelt dat bij hoogopgeleiden deze wensen uitstekend passen bij de eisen van de werkgevers, die vooral mikken op flexibel inzetbaar personeel dat bereid is voortdurend bijscholing te volgen. Maar ook werknemers met een lagere opleiding willen leuk werk dat aansluit bij hun levensstijl. Voor hen is dat echter moeilijker te realiseren en zij zijn volgens Manpower dan ook vrij cynisch over hun kansen en voelen zich nog steeds vooral een productiemiddelen.