managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dertien vijanden van het internet

Posted by managing21 on november 8th, 2006

De organisatie Reporters Sans Frontières (RSF) heeft een lijst van dertien landen opgesteld die zich vijandig opstellen tegenover het internet. Daarbij is voor de eerste keer ook Egypte in opgenomen. Libië, Nepal en de Maladieven werden dan weer van de zwarte lijst afgevoerd.

De landen op de lijst onderdrukken volgens de organisatie de vrijheid van meningsuitdrukking op het internet. De lijst wordt jaarlijks samengesteld, maar die gaat nu voor het eerst gepaard met een protestactie, waarbij bezoekers van de RSF-website kunnen stemmen op internetvijandige landen. Er is ook een boodschap voor Yahoo-topman Jerry Yang, waarbij het bedrijf geïnterpelleerd wordt over zijn activiteiten in China, waar technologie van Yahoo wordt gebruikt om online content te blokkeren.

De dertien landen op de zwarte lijst zijn Birma, China, Cuba, Egypte, Iran, Noord Korea, Saudi Arabie, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan, Vietnam en Wit-Rusland. Egypte werd aan de lijst toegevoegd wegens zijn optreden tegen bloggers en minder om de internetcensuur. Dit jaar werden immers drie Egyptische bloggers gearresteerd wegens hun oproep voor een grotere democratie.

Het feit dat drie landen van de lijst konden worden afgevoerd, is volgens de organisatie een teken dat de situatie daadwerkelijk kan verbeteren. Zo wordt president Kaddafi van Libië nog altijd een vijand van de persvrijheid genoemd, maar er wordt aan toegevoegd dat het Libische internet niet langer wordt gecensureerd.