managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

De ergernissen van de online shopper

Posted by managing21 on november 8th, 2006

Bedrijven die online zaken doen, moeten de nodige aandacht besteden aan de organisatie van hun website. Uit een onderzoek van Akamai Technologies en Jupiter Research blijkt immers dat een online koper niet langer dan vier seconden wil wachten tot de pagina opgeladen is.

Dat internetgebruikers een hekel hebben aan wachten, is al langer geleden. Maar de onderzoekers stellen dat online shoppers al na vier seconden het voor bekeken houden en elders hun gading zoeken. Akamai Technologies voert aan dat de internetters een kwalitatief goede website eisen.

Eén op drie online shoppers gaf aan de onderzoekers toe wel eens een website verlaten te hebben omdat die te traag werkte. Toch blijken lange wachttijden niet de grootste ergenis te zijn van de online shopper. Hij ergert zich nog meer aan hoge productprijzen en dito verzendkosten.