managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

SAX-40 in 2030 de lucht in

Posted by managing21 on november 8th, 2006

Het moet mogelijk zijn om een stil en zuinig vliegtuig te bouwen. Dat stellen het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Britse Cambridge University. Drie jaar hebben beide instituten gewerkt aan het Silent Aircraft Initiative, een project om een hypermodern vliegtuig (SAX-40) te ontwerpen.

De SAX-40 is niet alleen nagenoeg geruisloos als het eenmaal is opgestegen, maar zou ook ongeveer dertig procent zuiniger te zijn dan de huidige generatie verkeersvliegtuigen. Het toestel lijkt nog maar weinig op het basisontwerp van het moderne verkeersvliegtuig, dat nagenoeg ongewijzigd bleef sinds de Boeing 707, het eerste straalvliegtuig voor de burgerluchtvaar, in 1957 op de markt kwam

De SAX-40 lijkt meer op de Stealth, de deltavorminge bommenwerpen van de Amerikaanse luchtmacht. De SAX-40 is feitelijk één grote vleugel met plaats voor 215 passagiers. De aerodynamische vleugel zorgt voor een optimale stroomlijn en dus voor een lager brandstofgebruik en minder geluidsoverlast.

Door het plaatsen van de motoren boven op het toestel, wordt het voor de omwonenden van luchthavens nog beter. Verwacht wordt dat de SAX-40 aan de rand van de luchthaven nog 63 decibel geluid maakt, te vergelijken met het centrum van een grote stad. Het ontwerpen van de SAX-40 kostte 3,4 miljoen euro. Het toestel zou in 2030 operationeel kunnen zijn.