managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 15th, 2006

Het Duitse Industriële conglomeraat Siemens gaat samenwerken met Iran aan de levering van 150 nieuwe locomotieven aan de Iraanse spoorwegen. Daarmee is 450 miljoen euro gemoeid. De nieuwe locomotieven zorgen ervoor dat het Arabische land binnenkort tweemaal zoveel passagiers kan vervoeren. Siemens bouwt dertig locomotieven in Duitsland en exporteert ze vervolgens naar Iran. Daarna wordt over een periode van zes jaar in Iran gewerkt aan de bouw van nog eens 120 locomotieven. Siemens levert dan technische kennis. Het aandeel van het Duitse bedrijf in het project is 300 miljoen euro. De door de Iraanse staat gecontroleerde Power Plant Projects Management Company heeft een aandeel dat 150 miljoen euro waard is. Van de Westerse industrielanden is Duitsland een van de belangrijkste handelspartners van Iran. 

Sinds de tweede wereldoorlog heeft Mercedes-Benz 25 miljoen auto’s geproduceerd. Het jubileumexemplaar werd afgeleverd bij een taxi-bedrijf uit Munchen. De eerste na-oorlogse personenauto van Mercedes-Benz verliet zestig jaar geleden de productielijn in Sindelfingen. Die productie steunde in eerste instantie op de Mercedes 170. In 1983 kwam de Mercedes 190 (Baby Benz) op de markt. Die zorgde voor de groei van het merk. Die wordt nu vooral gedragen door de C-klasse, de directe opvolger van de Baby Benz. Van het C-type zijn nu al 6,9 miljoen exemplaren geproduceerd.

Apple werkt samen met de luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM, Continental, Delta, Emirates en United aan iPod-integratie in het vliegtuig. Dat heeft de producent van de MP3-speler bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappijen zullen hun passagiers de mogelijkheid bieden hun iPod aan te sluiten op de vliegtuigstoel, zodat de iPod tijdens de vlucht wordt opgeladen en videomateriaal van de speler op het scherm achter op de vliegtuigstoel kan worden bekeken. De iPod-vliegtuigvoorziening zal vanaf medio 2007 beschikbaar zijn voor passagiers van deze luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast werkt Apple samen met Panasonic Avionics Corporation aan een project om deze mogelijkheid ook aan te bieden aan passagiers van andere vliegmaatschappijen.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar overnamebod op land- en sectorgenoot Aer Lingus verlengd tot 4 december. Het bod liep eerst tot 13 november, maar Ryanair bezit momenteel nog maar 19,3 procent van de concurrent, waar ze mikt op meer dan 50 procent. Ryanair kondigde begin oktober een bod van 1,48 miljard euro aan op Aer Lingus. Sindsdien verwierf Ryanair via aandeelhouders slechts 0,095 procent van het grondkapitaal en nog eens 3,13 procent via de beurs, samen met wat de maatschappij al in handen had goed voor 19,3 procent. Aer Lingus wees het bod van 2,80 euro per aandeel al af.

Wal-Mart, het grootste detailhandelsbedrijf ter wereld, heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 2,65 miljard dollar (zowat 2,1 miljard euro). Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo meldt Wal-Mart dinsdag. Ook de kwartaalomzet bereikte een recordhoogte. De omzet nam toe met 12 procent tot 83,5 miljard dollar (66 miljard euro). De stijging heeft te maken met prijsdalingen van onder meer speelgoed om klanten te lokken naar de Amerikaanse winkels. In Amerika boekte Wal-Mart een bescheiden groei, op de buitenlandse markten ging Wal-Mart er beduidend op vooruit na de terugtrekking uit de Duitse en de Zuid-Koreaanse markt. Wal-Mart heeft wereldwijd 6.640 winkels, waarvan 3.900 in de VS. Het bedrijf verwacht over het hele boekjaar een winst van 2,85 tot 2,89 dollar per aandeel.

De vliegtuigbouwer Airbus gaat voor 2,7 miljard euro uitbesteden voor de bouw van zijn nieuwe passagiersvliegtuig, de A350 XWB. De totale productiekosten worden geschat op 10 miljard euro. In plaats van dertig procent van de productie van het vliegtuigframe zou nu de helft uitbesteed worden. Dat komt neer op 60 procent van de totale productiekost. Er wordt gevreesd dat de doorgedreven uitbesteding zal leiden tot jobverlies in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Met de A350 wil Airbus de strijd aanbinden met de succesvolle Dreamliner van concurrent Boeing. Of het nieuwe model er daadwerkelijk komt, is nog niet zeker, maar daarover wordt de komende weken een beslissing verwacht. De doorslaggevende factoren zullen zijn of de leveringsproblemen rond de A380 niet uit de hand lopen en of de productiekosten voor de A350 binnen de perken gehouden kunnen worden.

De Duitse spaarders hebben meer dan 800 miljard Zwitserse frank (516 miljard euro) gestald op Zwitserse bankrekeningen, voornamelijk om de belasting te ontduiken. Dit meldde het weekblad Cash op gezag van cijfers van de Zwitserse centrale bank. Veel Duitse managers zetten hun bonussen op Zwitserse bankrekeningen om in Duitsland geen inkomstenbelasting te betalen. Het Zwitserse bankgeheim verbiedt het verstrekken van klantgegevens aan de staat, zolang er geen sprake is van onderzoek naar een misdrijf. Wel wordt sinds vorig jaar een speciale belasting geheven op rente op tegoeden van EU-burgers die aan hun landen van herkomst wordt gestort.

Het Britse persbureau Reuters heeft een belang gekocht in Pluck, het bedrijf achter weblognetwerk Blogburst.com. Reuters gaat nieuws uit de blogosphere aan zijn klanten leveren. Blogburst is een netwerk van geselecteerde kwaliteitsweblogs. Het verspreidt berichten van de ongeveer 2800 aangesloten weblogs onder zijn klanten, waaronder een groot aantal Britse en Amerikaanse media. Reuters betaalt zeven miljoen dollar voor een onbekend belang in het bedrijf. Het gaat de berichten van de Blogburst-weblogs verspreiden onder zijn duizenden abonnees. Het persbureau denkt zo een goed beeld te geven van wat zich in de wereld van webloggers afspeelt. Reuters ontplooit meer initiatieven om aansluiting te vinden bij internetgebruikers. Zo opende het onlangs een vestiging in het populaire online spel Second Life.

De Europese Unie heeft de Amerikaanse software gigant Microsoft een ultimatum gesteld. Voor volgende week donderdag moet het concern alle geheime protocollen over zijn Windows-besturingssysteem aan zijn concurrenten hebben overhandigd. Als Microsoft niet op de eis ingaat, dan riskeert het bedrijf nog meer boetes. Daarmee dreigde Europees Commissaris voor mededingen Neelie Kroes in de Britse krant The Guardian. “Ik heb niet het eeuwige leven,” aldus Kroes over de opgevoerde druk. Volgens haar gaf Microsoft nog steeds niet alle verlangde informatie. Ze vergeleek het met een puzzel waarvan stukjes ontbreken. In maart 2004 legde de Europese Commissie Microsoft al een boete op van 497 miljoen euro wegens misbruik van de dominerende marktpositie. In juli kwam daar nog een boete bovenop die kan oplopen tot 280,5 miljoen euro.

Bij Amsterdam Internet Exchange werd een maximumdoorgave van 208 gigabit per seconde genoteerd. Dat is volgens Todd Underwood van het Amerikaanse monitorsysteem Renesys een wereldrecord. Het gemiddelde ligt er op 140 gigabit per seconde. Op één jaar tijd is dat nagenoeg een verdubbeling. Op het gebied van volume is Amsterdam het grootste internetknooppunt van de wereld. Dat is onder meer te wijten aan de versnippering van de verkeersstromen van internet in de Verenigde Staten over vele knooppunten. Binnen Europa groeien momenteel de London Internet Exchange met bijna 120 gigabit piekbelasting en Decix in Duitsland met 90 gigabit sneller dan Amsterdam, maar ze blijven nog ruim op achterstand.

Meer Nieuws