managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britse havens in buitenlandse handen?

Posted by managing21 on juni 13th, 2006

Het grootste gedeelte van de Britse havens dreigen in buitenlandse handen te vallen. Een consortium, geleid door de Amerikaanse bank Goldman Sachs, heeft immers een bod gedaan van 2,4 miljard pond op de 21 dokken die beheerd worden door Associated British Ports. Daarmee wordt in Groot-Brittannië gevreesd dat de vitale infrastructuur van het land steeds meer door het buitenland gecontroleerd wordt.

Eerder dit jaar werd P&O opgekocht door Dubai Ports World, terwijl vorige week bekend gemaakt werd dat het Spaanse Ferrovial de Britse luchthavenbeheerder BAA. Het consortium dat een bod heeft gedaan op AB Ports, bestaat naast Goldman Sachs uit het Canadese Borealis Instrastructure Management en GIC Special uit Singapore. AB Ports vertegenwoordigt een kwart van de Britse zeehandel.

Vorig jaar al werd Mersey Docks aan Harbour Board opgekocht door Peel Ports, terwijl PD Ports werd overgenomen door het Australische Babcock & Brown. “Havens en luchthavens zijn een attractieve prooi voor investeerders omdat ze een stabiele stroom inkomsten genereren, grote eigendommen hebben en goede groeivooruitzichten bieden. Door de groeiende internationale handel, stijgen de omzetten van havens wereldwijd.”

Uit studies blijkt dat het Britse containerverkeer tegen 2030 zal verdubbeld zijn en de Britse regering overweegt de bouw van een aantal nieuwe terminals. Volgens de Britse krant The Guardian zal de Britse regering zich wellicht achter de verkoop van AB Ports scharen, ondanks protesten van enkele backbenchers van de Labour-regering. Bij AB Ports werken 3.000 mensen