managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 14th, 2006

Televisie-reclames in de rust van het wereldkampioenschap voetbal zijn minder effectief dan wordt aangenomen. Heftige emoties tijdens een wedstrijd zorgen er voor dat de kijker de boodschappen slecht onthoudt. Dit leert eindexamenonderzoek van Wendy Bolhuis, studente psychologie en communicatie van de universiteit Twente. Volgens de onderzoekster zorgen de emoties er voor dat relatief weinig capaciteit overblijft om de reclames op te slaan die direct na een wedstrijd te zien zijn. Daarnaast is gebleken dat de kijker extra negatief oordeelt als er op dat moment een gunstige voetbalstand op het scorebord staat. “Een kijker wil zich zo goed mogelijk voelen. Bij een positieve stand verstoort reclame deze stemming. Bij een negatieve stand is het effect juist omgekeerd,” aldus Bolhuis.

De EU-ministers van Verkeer moeten met elkaar overleggen over de verschillende betaalsystemen op de wegen in de 25 lidstaten. Dat stelt de Nederlandse automobielvereniging ANWB naar aanleiding van de Vlaamse en Waalse beslissing om vanaf januari 2008 een elektronisch wegenvignet in te voeren. Oostenrijk kent al een Autobahnvignet en Duitsland heeft een tolheffing voor vrachtwagens ingevoerd. In Tsjechië zullen bestuurders van vrachtwagens van meer dan twaalf ton vanaf volgend jaar voor het gebruik van snelwegen moeten betalen. Daardoor ontstaat volgens een ANWB-woordvoerder een lappendeken aan betaalsystemen.

Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk zullen vanaf uiterlijk 1 juli volgend jaar een electriciteitsmarkt vormen. Er zijn tussen de landen een aantal afspraken gemaakt over de benutting van interconnectie tussen electriciteitsnetwerken. Nationale beheerders zullen gegevens over hun hoogspanningsnetwerken uitwisselen. Daarnaast zullen de lidstaten elkaar te hulp schieten in het geval van blackouts. Zij zullen ook licht precaire gegevens uitwisselen over misbruik van marktmacht door marktpartijen. Hiervoor zal de wetgeving rond toezichthouder DTe gewijzigd moeten worden. Ook voor een Noord-Europese gasmarkt liggen plannen. Daar zijn ook Ierland en Groot-Brittannië in geinteresseerd.

Volgens hoogleraar Allen Trench van de Australische Western School of Mines blijven de drie grootste ijzerertsbedrijven voorlopig profiteren van de vraag naar staal. Het is onwaarschijnlijk dat de bouw op korte termijn een alternatief vindt voor staal en ook de vraag zal niet verminderen, vooral dankzij de enorme bouwactiviteit in China. Hier nam de staalproductie de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 22 procent per jaar toe. “Met een groeitempo van 10 procent per jaar zal de staalproductie voorlopig nog wel een dubbelcijferige toename laten zien,” aldus een analist van de Deutsche Bank. Sinds 2000 is de Chinese import van ijzererts jaarlijks met gemiddeld 32 procent toegenomen en inmiddels importeert het land ruim 250 miljoen ton erts per jaar, ongeveer 40 procent van het wereldwijd verscheepte ijzererts. Begin jaren negentig was de ijzerertsmarkt weliswaar nog tamelijk versnipperd, maar door een stagnerende vraag fuseerden de producenten, zodat er momenteel nog maar enkele over zijn.

China en India zijn populair bij durfkapitalisten, zo blijkt uit onderzoek van het Center voor Asia Private Equity Research in Hong Kong. De durfinvesteerders hebben in 2007 ruim 6 miljard dollar beschikbaar voor China, aldus managing director Kathleen Ng, tegen 4 miljard in 2005. Voor India is ruim 3 miljard dollar beschikbaar, ten opzichte van de 1,7 miljard die in 2005 geinvesteerd werd. De groei in China is nauw gerelateerd aan de mogelijkheden die de Chinese overheid buitenlandse bedrijven biedt. Het wordt steeds eenvoudiger om belangen in Chinese ondernemingen te nemen. India is populair vanwege de grote toename van innovatieve technologiebedrijven daar. Durfkapitalisten Carlyle en Kohlberg Kravis Roberts opereren inmiddels vanuit lokale kantoren.

Zestig procent van de ICT-projecten mislukt geheel of gedeeltelijk. Volgens de ICT-barometer van Ernst & Young is het aantal mislukte projecten toegenomen met 64 procent in vergelijking met vorig jaar. Van de ICT-projecten die de afgelopen twee jaar zijn gestart, blijkt zestig procent gedeeltelijk of volledig mislukt. Een op de tien projecten faalde volledig, terwijl vijf op de tien gedeeltelijk misliep. De grootste struikelblokken bleken niet afgestemde verwachtingen te zijn en het uitlopen van de tijdplanning. Bij zestien procent van de project rezen de kosten de pan uit. Opvallend is het aantal mislukte bedrijskritische ICT-projecten. Volgens de barometer mislukken er niet alleen meer projecten dan vorig jaar, maar worden er ook minder opgestart. Gemiddeld zeventien procent minder dan vorig jaar.

Rijke landen moeten meer doen om werklozen aan een baan te helpen. Op die manier kunnen ze de groei van de economie bespoedigen. Het zou voor werklozen financieel aantrekkelijker moeten worden een baan te zoeken. Verder moet het economische beleid in een land zo zijn dat een recessie niet direct tot langdurige werkloosheid leidt. Dat zijn enkele aanbevelingen uit een rapport dat de OESO, een denktank van dertig industrielanden, dinsdag naar buiten heeft gebracht. Een gedegen werkgelegenheidsbeleid is belangrijk om de levensstandaard op peil te houden, zo schrijft de OESO. Bovendien moet de sociale zekerheid betaalbaar blijven. Landen moeten werklozen daarom meer stimuleren om werk te zoeken. Voor bedrijven zou het aantrekkelijker moeten worden om mensen in huis te halen. Nu zijn ze daar soms te terughoudend in. Volgens het OESO-rapport gaan veel mensen die nu een uitkering hebben er financieel nauwelijks op vooruit als ze een baan krijgen.

Nissan Motor bouwt voor 200 miljoen dollar een autofabriek bij de Russische stad Sint-Petersburg. De topman van Japanse autoconcern, Carlos Ghosn, ondertekende daarvoor dinsdag een overeenkomst met de Russische minister van Economische Zaken German Gref. De fabriek gaat jaarlijks 50.000 auto’s bouwen en moet in 2009 opengaan. Er komen ongeveer 750 mensen te werken. Het is de eerste fabriek die Nissan in Rusland bouwt. Vorig jaar verkocht de op een na grootste autofabrikant van Japan 46.500 wagens in Rusland. Ook General Motors (GM) bouwt een autofabriek bij Sint-Petersburg. Het Amerikaanse autoconcern investeert 115 miljoen dollar in de productiefaciliteit, waar in eerste instantie 25.000 auto’s per jaar zullen worden gemaakt. GM-topman Wagoner en de Russische president Poetin zetten dinsdag hun handtekening onder de overeenkomst voor de bouw van de fabriek. Eind 2008 moet met de productie van Chevrolets worden begonnen. Ook zal een nieuwe generatie compacte auto’s bij de fabriek worden gebouwd. Er komen ruim zevenhonderd mensen te werken. Het is de derde autofabriek van GM in Rusland. Het concern heeft al fabrieken in Togliatti en Kaliningrad.

In Engeland krijgen bedrijven een boete van 1.000 pond (circa 1.500 euro) als medewerkers via breedband op de BBC zonder geldige tv-licentie WK-voetbal kijken. Meer dan vijf miljoen Britten hebben snel internet op hun werkplek. De BBC zendt meer dan vijftig uur voetbal uit via internet. De twee laatste groepswedstrijden zijn overigens niet bij de publieke omroep te zien, maar bij de commerciële zender ITV. De BBC zendt wel de audioverslagen van deze wedstrijden uit. Een woordvoerder van de branchevereniging van kleine bedrijven, The Federation of Small Businesses, drukt bedrijven op het hart deze waarschuwing vooraf serieus te nemen en te controleren of ze de juiste licentie hebben. Een licentie voor een kleurentelevisie kost 131,50 pond (ongeveer 200 euro) en voor zwart-wit beelden betalen kijkers 44 pond.

De inkomsten van de export van softwareprogramma’s en diensten in Indië namen het voorbije jaar toe met 33 procent tot 23,6 miljard dollar. Zo blijkt althans uit een verslag van Nasscom, de nationale associatie van uitgevers. Een vooruitgang die dit jaar zou kunnen worden overgedaan. De organisatie voorziet een stijging van haar export gelegen tussen de 27 en 30 procent, hetzij inkomsten ter waarde van 29 tot 31 miljard dollar. Voor het geheel van de export in 2005 bedroegen de inkomsten 13,3 miljard dollar. De inkomsten van call centra en export van processors namen toe met 37 procent tot 6,2 miljard dollar. De ingenieursdiensten en de export van producten genereerden 4 miljard dollar, hetzij 27 procent meer dan een jaar tevoren. De Indische software- en dienstensector stelt zo’n 1,3 miljoen mensen tewerk waarvan 930 000 voor de export.