managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zimbabwe wil blanke boeren compenseren

Posted by managing21 on november 17th, 2006

Meer dan duizend blanke boeren kunnen een compensatie krijgen voor het verlies van hun land tijdens het controversiele landhervormingsprogramma van de Zimbabwese regering. De landhervormingen hebben Zimbabwe in een enorme economische crisis gestort en de arme zwarte bevolking nog meer in het nauw gedreven. 

Het landhervormingsprogramma werd zeven jaar geleden door de Zimbabwese president Robert Mugabe gelanceerd. Daarbij werd het land van duizenden blanken boeren in beslag genomen en ter beschikking gesteld van arme zwarten. Die maatregel moest dienen om het economisch evenwicht tussen de blanke en zwarte bevolking van het land te verbeteren.

Maar Mugabe kreeg kritiek te verwerken omdat hij door die maatregel de landbouw-gerichte economie van het land ten gronde richtte, wat tot gigantische voedseltekorten leidde. De inflatie van het land bedraagt nu meer dan 1.200 procent en dat maakt het leven van vele armen nog veel moeilijker dan voorheen.

Men gaat er vanuit dat er in Zimbabwe nog ongeveer 500 blanke boeren zijn overgebleven. Velen zijn gevlucht naar buurlanden zoals Zambia en Mozambique.