managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 20th, 2006

De platenmaatschappij Universal beschuldigt Myspace van inbreuken op het auteursrecht. Volgens Universal moedigt de sociale netwerksite zijn gebruikers aan om illegaal muziek en muziekvideo’s uit te wisselen. Wie zich registreert op Myspace, kan immers gemakkelijk auteursrechtelijk beschermde bestanden online zetten, zonder daarvoor de toestemming te hebben. Universal zegt op Myspace duizenden links te hebben gevonden naar artiesten die bij de firma een contract hebben. Universal beweert dat het hierdoor 150.000 dollar per werk verliest. Myspace, dat eigendom is van de mediatycoon Rupert Murdoch, ontkent de beschuldigingen. De website voert aan dat de technologie die gebruikt wordt, bedoeld is om eigen werken van de Myspace-gebruikers uit te wisselen. Myspace wijst ook op de nieuwe technologie die het sinds kort gebruikt om te voorkomen dat auteursrechtelijk beschermd materiaal via de website uitgewisseld wordt. 

De Chinese hoofdstad Peking wil het grootste metronetwerk ter wereld aanleggen. De bestaande vier lijnen moeten in 2020 zijn uitgebreid zijn tot negentien stuks, met een totale lengte van 561 kilometer. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Voor de Olympische Spelen in 2008 moeten er al negen lijnen liggen. De totale spoorlengte zou dan ongeveer 200 kilometer bedragen. Dagelijks reizen zo’n 1,5 miljoen mensen met de ondergrondse. De metropool wordt elke dag geplaagd door gigantische verkeersopstoppingen. Het stadsbestuur bekijkt de mogelijkheden van het aanleggen van zes ondergrondse snelwegen. Met de ontsluiting van de stad zijn tientallen miljarden gemoeid.

The Nasdaq Stock Market wil de London Stock Exchange (LSE) overnemen voor in totaal 2,7 miljard Britse pond (ca. 3,99 miljard euro). Dat heeft de Amerikaanse technologiebeurs bekendgemaakt. Nasdaq biedt 12,43 pond per aandeel LSE in contanten. De Amerikaanse beurs biedt daarmee naar eigen zeggen een overnamepremie van 54 procent ten opzichte van de slotkoers op 10 maart 2006, een dag voor de aankondiging van de eerste toenadering van de LSE door Nasdaq. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2007 afgerond. De Nasdaq heeft al een belang van ongeveer 25% in de Britse beurs. In maart van dit jaar deed het Amerikaanse beursbedrijf een bod van 2,4 miljard pond of 950 pence per aandeel op de LSE, maar zag daar later van af.

De pan-Europese mediagroep RTL verkoopt zijn resterende belang van 25 procent in Sportfive, een bedrijf actief in de marketing van sportrechten, aan de Franse mediagroep Lagardere. Lagardere biedt ook op de andere aandelen van het bedrijf, goed voor een overname van 865 miljoen euro. Lagardere koopt ook de aandelen van de andere aandeelhouders, durfkapitaalfondsen Advent International en Goldman Sachs, en het management. Lagardere krijgt zo de volledige controle over het bedrijf. De overname waardeert het bedrijf op een waarde van 865 miljoen euro.

Nigeriaanse oplichters kosten volgens de organisatie Chatlam House de Britse economie miljarden ponden. Criminelen proberen mensen geld af te troggelen met e-mails of faxen waarin grote sommen worden beloofd. Er wordt gezegd dat dit de Britse economie 150 miljoen pond per jaar kost. Individuele slachtoffers verliezen gemiddeld 31.000 pond. Bovendien is er volgens de organisatie ook een grote handel in vervalste cheques. Alles bij elkaar opgeteld hebben de illegale praktijken de afgelopen tien jaar volgens de organisatie miljarden ponden gekost. In het rapport wordt gemeld dat de Britse overheid volstrekt onvoldoende doet om de praktijken te bestrijden.

Freeport-McMoRan Copper & Gold wil koperproducent Phelps Dodge overnemen voor USD 25,9 miljard in aandelen en contanten. Dat heeft The Wall Street Journal gemeld. Freeport-McMoRan biedt naar verluidt in totaal 126,46 dollar per aandeel Phelps, een aanzienlijke overnamepremie ten opzichte van de slotkoers van 95,02 dollar van afgelopen vrijdag. Het bedrijf uit New Orleans biedt 88 dollar per aandeel in contanten en 0,67 aandeel Freeport voor een aandeel Phelps. Het contante gedeelte van het bod, zo’n 18 miljard dollar, zal volgens de zakenkrant worden gefinancierd met schuld. Phelps Dodge is de op een na grootste koperproducent ter wereld. Door de combinatie van Phelps met de kleinere concurrent Freeport zal het grootste kopermijnbedrijf ter wereld ontstaan.

Voor de Verenigde Staten kan Rusland lid worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat is de essentie van het akkoord dat zondag is getekend in de marge van de Apec-top in het Vietnamese Hanoi. Het akkoord werd ondertekend door de VS-minister van Handel Susan Schwab en de Russische minister van Economische Ontwikkeling German Gref. Rusland is het enige grote land dat nog geen lid is van de WTO. Om te kunnen toetreden, moet het met ieder bestaand WTO-lid een bilateraal akkoord sluiten over de handelsrelaties. Daarnaast moet er een globaal akkoord zijn met de WTO over de eigen wetgeving. Rusland onderhandelt sinds 1994, en moet nog met vijf landen – waaronder Georgië – akkoorden sluiten. Ook moet nog flink gesleuteld worden aan de Russische wet om die in overeenstemming te brengen met de WTO-regels.

In Duitsland zullen er aan het eind van dit jaar zo’n 3.500 biogasinstallaties gebouwd zijn. In totaal wordt er dit jaar voor 1 miljard euro in nieuwe installaties geïnvesteerd. Het biogas wordt gebruikt voor de opwekking van 5 miljard kilowattuur aan elektriciteit. Daarmee voorzien de installaties inmiddels in meer dan 1 procent van het totale energieverbruik. De planning, bouw en het beheer van de installaties levert jaarlijks werk aan 10.000 mensen. Die cijfers werden tijdens de vakbeurs EuroTier in Hannover bekend gemaakt. De brancheorganisatie stelt dat de energieopwekking uit vergisting nu al zorgt voor een reductie van de Duitse CO2-emissie met meer dan 5 miljoen ton per jaar. In 2020 zou dat 103 miljoen ton kunnen zijn. De verwachting is dat er dan zo’n 76 miljard killowattuur aan elektriciteit van biogasinstallaties zal komen. Daarmee wordt dan 17 procent van het Duitse stroomgebruik gedekt.

Jeansfabrikant Levi’s ontwikkelde een jeans die helemaal werd vervaardigd uit gecertificeerd biologisch katoen en denim. Die eco-jeans kreeg het ‘EKO-sustainable textile’-certificaat toegekend. Het groene EKO-label garandeert dat elke stap in de creatie van de jeans voldoet aan de strenge voorwaarden uit de EU-reglementering voor de biologische productie en verwerking van textiel. Naast biologisch katoen en denim kreeg de jeans ook kokosknopen aangemeten en werd de lederen patch op de achterkant vervangen door een diervriendelijker alternatief. Een behandeling met natuurlijke producten zoals aardappelzetmeel, mimosabloemen en marseillezeep verlenen de jeans haar aparte look. Voorlopig bestaat de EKO-jeans enkel in de bestverkochte modellen. De aanbevolen prijs ligt rond 120 euro.

Webwinkels moeten de beveiliging van de winkel serieuzer nemen, omdat ze zo de consument meer vertrouwen kunnen geven voor online winkelen. Dat is de mening van de Nederlandse advoaat Peter Kits en risicomanagementspecialist Marc Gillard, Hoewel het aantal bestedingen via het internet toeneemt, hebben veel consumenten nog twijfels over online bestedingen. Vaak hebben de consumenten het idee, dat het met de beveiliging van de winkel niet zo goed gesteld is. In de praktijk blijkt dit volgens de twee Nederlanders ook echt zo te zijn. Zo krijgt een consument vaak weinig uitleg en ontbreekt regelmatig wettelijke informatie. Ook zijn de consumenten bang voor het verstrekken van hun prive-gegevens. Ze willen liever niet alle informatie prijsgeven, omdat dit zo lang duurt voor de bestelling afgerond is. Daarnaast zijn ze bang dat de informatie publiekelijk bekend wordt. Vooral bij online betalingen zijn consumenten terughoudend. Om de consument toch vertrouwen te geven in de websites, moeten de websites meer investeren in de beveiliging hiervan.

Meer Nieuws