managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Carlos Ghosn beste franse manager

Posted by managing21 on november 20th, 2006

Carlos Ghosn, de topman van Renault, is door het lezers van het magazine Journal du Management verkozen tot beste Franse manager. Ghosn haalde 31,2 procent van de stemmen, bijna dubbel zoveel als Jean-Cyril Spinetta (18 %), de grote man van Air France. Derde is Airbus-topman Louis Gallois. Die haalde 8,7 procent van de stemmen. 

Carlos Ghosn volgde vorig jaar Louis Schweitzer op aan het hoofd van de Franse autoconstructeur Renault. Eerder al was hij bekend geworden als de redder van Nissan, het Japanse zusterbedrijf van Renault. Ghosn is een Braziliaan van Libanese origine en heeft ook de faam een kostensnoeier te zijn, die er niet voor terugdeinst om duizenden medewerkers te ontslaan in zijn herstructureringen. Zo wil hij tegen 2009 de kosten bij Renault met twaalf procent terugdringen.

Carlos Ghosn heeft in de rangschikking een grote voorsprong op Jean-Cyril Spinetta, de grote architect van de fusie van Air France met het Nederlandse KLM en de toetreding van het concern tot de Europese Skyteam-alliance. Hij kon vorig jaar ook een recordwinst van meer dan 900 miljoen euro voorleggen. Louis Gallois stond tien jaar aan de leiding van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en wordt zelfs door de Franse vakbonden bestempeld als de beste SNCF-baas die er in lange tijd is geweest. Bij het luchtvaartconcern EADS-Airbus moet hij vanaf 2010 elk jaar twee miljard euro besparen.

Verder in de topvijf van Journal du Management volgen Bertrand Méhuet, voorzitter van de raad van bestuur Canal+ (7,1 procent) en Anne Lauvergeon, topvrouw van het kernenergiebedrijf Areva (6,3 procent). De toptien wordt rondgemaakt door Michel-Edouard Leclerc, de topman van het energiebedrijf E. Leclerc (5,3 procent); Jean-Louis Beffa, directeur-generaal van Sain-Gobain (5,1 procent); Charles Milhaud, voorzitter van de raad van bestuur van de Caisses d’Epargne (5,1 procent); Arnaud Lagardère, directeur van de groep Lagardère (4,8 procent) en Serge Tchuruk, directeur-generaal van Alcatel (4,8 procent).