managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet belangrijk voor wetenschappelijke informatie

Posted by managing21 on november 21st, 2006

Op het gebied van wetenschappelijk nieuws is alleen televisie belangrijker dan het internet. Maar de meeste gebruikers hebben geen blindelings vertrouwen in de online beschikbare wetenschappelijke informatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet and American Life Project. volgens de onderzoekers is de ontstaansgeschiedenis van het internet daar niet vreemd aan.

Volgens het Pew-onderzoek haalt 20 procent van de Amerikanen hun wetenschappelijke informatie vooral op het internet, iets minder dan de helft van de televisie. Kranten en magazines komen aan 14 procent en radio aan 4 procent. Bij gebruikers met breedbandinternet stijgt het aandeel van het internet echter tot 34 procent, één procent meer dan televisie.

Ongeveer tachtig procent van de gebruikers proberen de online wetenschappelijke informatie echter elders te controleren, zowel op het internet als uit andere bronnen. Slechts 13 procent zoekt zijn informatie op het internet omdat daar een grote accuraatheid verwacht wordt. De meesten vinden het gewoon het gemakkelijkst.

Het is opvallend dat het internet voor wetenschappelijk nieuws op de tweede plaats staat. Bij het algemeen nieuws moet het online medium in de Verenigde Staten immers nog altijd de televisie, radio en locale kranten laten voorgaan. Alleen de nationale kranten worden minder geraadpleegd dan het internet voor het algemene nieuws.

De Pew-onderzoekers wijzen erop dat er heel wat goede wetenschappelijke informatie op het internet is terug te vinden. “Het internet werd immers ontwikkeld om wetenschappers met elkaar te laten praten,” aldus het rapport. “Die gemeenschap is dan ook met een voorsprong aan het internet begonnen.”