managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Russische giganten shoppen wereldwijd

Posted by managing21 on november 24th, 2006

Evraz Group, de grootste Russische staalproducent, heeft het Amerikaanse staalbedrijf Oregon Steel Mills overgenomen voor een bedrag van 2,3 miljard dollar. Dat is één van de grootste internationale aquisities door het Russisch bedrijfsleven en een extra bewijs voor de groeiende greep van de grote Russische bedrijven op de internationale markten.

Het magazine Business Week wijst erop dat Russische bedrijven in diverse industriele sectoren op het internationale overnamepad zijn. De Russische mijngigant Norilsk Nickel betaalde 408 miljoen dollar voor het nikkeldepartement van het Amerikaanse OM Group en Severstal, de derde grootste staalgigant van Rusland, zou op het punt staan een bod te doen op US Steel.

Vorig jaar kocht Evraz zelf ook al het Tsjechische staalbedrijf Vitkovice en een aandeel van 75 procent in het Italiaanse Palini e Bertoli. Door de overname van Oregon Steel krijgt de Russische groep nu echter toegang tot de grootste staalmarkt van de wereld. Oregon Steel produceert 1,5 miljoen ton per jaar en drijft het Amerikaans aandeel in de omzet van het Evraz op van drie tot zeventien procent.

Oregon Steel is voor Evraz bijzonder belangrijk omdat het Amerikaans bedrijf bijzonder sterk staat in rails en pijpen. Beide producten zijn door de wereldwijde investeringen in infrastructuur erg gegeerd. Zowel Oregon als Evraz zijn de grootste railproducenten in hun thuismarkt, maar Evraz is vooral gespecialiseerd in half afgewerkte producten, terwijl Oregon eindproducten aflevert. Beide zijn dan ook bijzonder complementair.

Evraz werd opgericht door Alexander Abramov en is de vijftiende grootste staalproducent van de wereld. Het bedrijf heeft de voorbije jaren diverse binnenlandse overnames gerealiseerd. In juni kocht de Russische tycoon Roman Abramovich 41 procent van de Evraz-aandelen. Maar er blijft op dit ogenblik op de Russische markt niet veel meer over te nemen, zodat Evraz en andere Russische industriegiganten steeds meer op de buitenlandse markt naar mogelijkheden kijken.