managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland wil Griekse wijn schenken

Posted by managing21 on november 27th, 2006

De Griekse wijnindustrie kijkt met geinteresseerde blik naar de Russische markt. De Russische overheid heeft immers de invoer van wijn uit Georgie en Moldavie verboden en de Griekse producenten blijken nu een kans te krijgen om dat marktaandeel over te nemen. Ook andere Griekse producten zouden een kans krijgen op de Russische markt.

Rusland voerde in maart van dit jaar een invoerverbod in voor wijnen uit Georgie en Moldova. De Russische overheid stelde dat deze wijnen, goed voor meer dan de helft van de Russische markt, van inferieure kwaliteit waren en een gevaar konden betekenen voor de volksgezondheid. Griekenland heeft volgens Rusland een aantal troeven om die leemtes in te vullen.

De Russische overheid zegt echter niet te kunnen bepalen welke omvang de Griekse wijnimport zal halen. “Alles hangt af van de Griekse producenten, die meestal vooral op de binnenlandse markt zijn gericht,” aldus een woordvoerder van de Russische regering tegenover het persbureau Ria Novosti. Ook andere producten, zoals olijfolie en andere landbouwproducten, zouden welkom zijn op de Russische markt.

Rusland is op dit ogenblik de zevende grootste imorteur van Griekse wijnen. Griekenland wil de volgende twee jaar in Rusland extra promotie voeren voor zijn wijnen.