managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Reader’s Digest sluit tijdperk af

Posted by managing21 on november 29th, 2006

De beroemde mediagroep Reader’s Digest wordt verkocht aan de Amerikaanse investeringsgroep Ripplewood Holdings. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 2,4 miljard dollar. Daardoor komt er een einde aan een tijdperk, want zestien jaar lang was Reader’s Digest een beursverhandeld bedrijf. De jongste jaren had het bedrijf het steeds moeilijker met de online concurrentie.

De raad van bestuur van Reader’s Digest heeft de overname door Ripplewood Holdings goedgekeurd en heeft ook aan de algemene aandeelhoudersvergadering voorgesteld in te stemmen met de overname. Reader’s Digest publiceert meer dan twintig magazines in meer dan zestig landen en heeft ook een aantal online activiteiten. Daarnaast verkoopt het bedrijf ook boeken, muziek, video en audioboeken.

DeWitt Wallace en zijn vrouw Lila Wallace publiceerden op 5 februari 1922 de eerste uitgave van Reader’s Digest. Ze verdeelden hun tijdschrift per post. In 1929 verscheen de uitgave voor het eerst in de krantenwinkels en in 1935 steeg de oplage voor de eerste keer boven één miljoen. In augustus vorig jaar vierde het concern zijn duizendste Amerikaanse uitgave.

Ripplewood werd opgericht in 1995 en heeft inmiddels drie miljard dollar geinvesteerd in de Verenigde Staten, Azie, Europa en het Midden-Oosten. De groep omvat onder meer ook WRC Media, uitgever van verscheidene uitgaves, zoals The World Alamac for Kids en The World Almanac and Book of Facts. Ook Time Life werkt onder de paraplu van Ripplewood.

De nieuwe eigenaar zegt de merken, content, distributie en klantentrouw van Reader’s Digest te willen verbeteren. Verwacht wordt dat de transactie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar afgerond zal kunnen worden. Reader’s Digest kreeg het de voorbije jaren door de concurrentie van de online boekensector, zoals Amazon.com, steeds moeilijker. De verkoop van zijn flagship-tijdschrift daalde sinds het begin van dit decennium met 2,6 miljoen eenheden tot ongeveer 10 miljoen exemplaren.