managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet wordt politiek onontbeerlijk

Posted by managing21 on november 30th, 2006

Wie de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen wil winnen, zal optimaal gebruik moeten maken van de mogelijkheden van het internet. Dat vertelde Google-topman Eric Schmidt aan een vergadering van republikeinse senatoren in Miami. Daar zijn volgens hem in het recente verleden meer dan voldoende voorbeelden van duidelijk geworden.

“De presidentskandidaat die op de efficientste manier gebruik maakt van het internet, zal de verkiezingen van 2008 winnen,” vertelde Google-topman Eric Schmidt aan de republikeinse senatoren. “Het internet en vooral videowebsites zoals YouTube hebben het politieke landschap veranderd door iedereen toe te laten informatie onmiddellijk en op grote schaal te verspreiden.

Hij verwees daarbij naar de voorbereidingen van de verkiezingen in het golfstaatje Bahrein. “Iemand gebruikte het satellietprogramma Google Earth om de rijke paleizen van de huidige heersers op het internet te zetten, samen met de behuizing van de gewone burgers,” aldus Schmidt. “De regering probeerde de foto’s te censureren, maar dat maakte de beelden alleen nog maar populairder.”

Ook de democratische afgevaardigde John Murtha uit Pennsylvania ontdekte inmiddels de kracht van het internet. Murtha raakte in de jaren zeventig betrokken bij een omkoopschandaal. Hij werd toen benaderd door enkele Arabische sjeiks, die hem wilden omkopen. Hij wimpelde het voorstel af, maar liet verstaan nog met hen te willen praten.

Achteraf bleken de sjeiks vermomde FBI-agenten te zijn en de gesprekken waren op video vastgelegd. Murtha werd door de rechter vrijgesproken, maar toen hij de democraten enkele tijd geleden probeerde ertoe te bewegen hem tot leider van de meerderheid te verkiezen, verscheen de bewuste video plots op YouTube. Het gevolg was dat de kandidatuur van Murtha werd afgewezen.

“Dit zal steeds weer blijven gebeuren, want dit is de manier waarop het publiek de nieuwe media gebruikt,” waarschuwde Smidt zijn gehoord. Ook de republikeinse senator George Allen verloor zijn zetel in Virginia aan zijn democratische tegenstander Jim Webb nadat er een video verschenen was waarbij een democratische medewerker van Indiaanse afkomst had uitgescholden.

Schmidt wees er ook op dat linksgerichte bloggers de democraten tijdens de voorbije verkiezingen heel wat stemmen opgebracht hadden door massaal websites te creeren met links naar andere sites met negatieve commentaren over republikeinse kandidaten. “Door al die links staan die commentaarwebsites hoger in de rangschikking van de zoekmachines,” aldus Schmidt. “Daardoor krijgen ze ook meer kans om gelezen te worden.”

Schmidt stelde dat Google maatregelen neemt om dergelijke manipulaties van zijn zoeksysteem onmogelijk te maken en het verspreiden van valse informatie tegen te gaan. “Het internet zorgt ervoor dat de waarheid zich snel kan verspreiden, maar dat geldt eveneens voor leugens,” waarschuwde hij.