managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Investeren in interimkrachten rendeert

Posted by managing21 on december 1st, 2006

Werkgevers die ook in uitzendkrachten investeren, verdienen dit dubbel en dwars terug. Uit onderzoek van het recruteringsbureau Manpower blijkt dat tijdelijke medewerkers door die inspanningen van de bedrijfsleiding harder gaan werken en langer bij het bedrijf blijven.

Volgens het onderzoek zijn twee op de drie de tijdelijke medewerkers die zich volledig bij het werk betrokken voelen, bereid harder te werken, langer te blijven en met minder geld genoegen te nemen. Bij de categorie uitzendkrachten die zich niet betrokken voelt, geldt dit slechts voor tien procent van de ondervraagden.

De onderzoekers stellen dat intermin arbeidskrachten goed gemotiveerd kunnen worden wanneer hun tijdelijke werkgever ze met respect behandelt en goede verwachtingen schept over de uit te voeren taak. Maar binnen het bedrijf wordt dikwijls gesteld dat de uitzendorganisatie verantwoordelijk is voor de betrokkenheid van het tijdelijk personeel. De uitzendkrachten zelf voelen zich echter vooral betrokken bij bedrijf waar ze werken.