managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Katrina-hulpgelden naar seksoperatie

Posted by managing21 on juni 14th, 2006

Hulpgelden van het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency (FEMA) zijn gebruikt voor allerlei frauduleuze activiteiten. Dat hebben geïnfiltreerde agenten ontdekt. In totaal zou het gaan om een bedrag van 1,4 miljard dollar. Een onderzoekscommissie gaat de fraude nu verder onderzoeken.

De gelden zouden gebruikt zijn voor abonnementskaarten voor American Football, drankrekeningen, tropische reisjes, advocatenrekeningen en zelfs een seksverandering. Dat werd vastgesteld door agenten van het Government Accountability Office (GAC), de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Congres.

“In totaal zou zestien procent van alle hulpgelden aangewend zijn voor andere doeleinden,” meldt het persbureau Associated Press. “Zelfs een geheim agent heeft zich schuldig gemaakt aan de fraude.” Congreslid Michael McCaul, voorzitter van een speciale onderzoekscommissie, eist dan ook een strenge straf voor de daders.

FEMA-woordvoerder Aaron Walker zei echter dat het agentschap, dat al heel wat kritiek heeft gekregen voor zijn slechte aanpak van de hulpverlening, er een prioriteit van had gemaakt om de hulp zo snel mogelijk bij de slachtoffers te krijgen en dat FEMA zelf 1.500 dossiers van mogelijke fraude had opgesteld en overgemaakt aan Homeland Security.

Die dossiers zouden samen goed zijn voor een bedrag van 16,8 miljoen dollar. De organisatie stipte aan al begonnen te zijn met het recupereren van de hulpgelden. Het GAO meent echter dat het fraudebedrag veel hoger ligt en geraamd moet worden op 600 miljoen tot 1,4 miljard dollar.

Sommige slachtoffers die in hotels waren opgenomen, zouden ook dubbel vergoed zijn. FEMA betaalde hen voor het verblijf, maar gaf ook geld rechtstreeks aan de betrokken hotels. Bovendien kregen 750 Katrina-slachtoffers een kredietkaart. Daarmee werd in totaal 1,5 miljoen euro uitgegeven, onder meer aan pornoproducten, vakanties in de Caraïben en alcoholische dranken.

Ook gevangenen uit Louisiana, Texas, Alabama, Mississippi, Georgia en Florida hadden door het opgeven van een vals adres hulpgelden opgestreken. In totaal zou het gaan om meer dan duizend gevangenisbewoners. Eén man had zelfs het Greenwood Cemetery in New Orleans als zijn thuisadres opgegeven.