managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 15th, 2006

De Amerikaanse autobouwer Ford is van plan 9,2 miljard dollar in Mexico te investeren om daarmee zijn productiecapaciteit in dat land te verdubbelen. Dat blijkt uit interne documenten die het Franse AFP woensdag heeft kunnen inkijken. Met de investering brengt Ford zijn productiecapaciteit in Mexico op 850.000 wagens per jaar. De investering zal gespreid over zes jaar worden uitgevoerd, aldus de documenten. Ford, na General Motors de tweede autofabrikant in de VS, kondigde op 23 januari aan tussen nu en 2012 tot 30.000 banen in de VS en Canada te zullen schrappen en de productiecapaciteit in de twee landen met een kwart terug te brengen. Het bedrijf lijdt onder groeiende concurrentie met buitenlandse autobouwers.

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines wil 20 Boeing 787-9 kopen voor zo’n 4,5 miljard dollar (3,5 mia euro). De luchtvaartmaatschappij namt ook nog een optie op 20 andere apparaten. Dat maakte Singapore Airlines woensdag bekend. De levering van de vliegtuigen van het laatste nieuwe type Dreamliner, zou begin 2011 starten tot 2013. De vliegtuigen zullen ingezet worden voor de routes naar India en het Midden-Oosten. Singapore Airlines kreeg eerder op de dag nog slecht nieuws van Airbus. De eerste leveringen van de A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, is met enkele maanden uitgesteld.

Het Britse olieconcern BP trekt de komende vijf jaar 50 miljard dollar uit voor de opsporing, winning en productie van olie en gas. BP’s topman, John Browne, heeft dit woensdag gezegd. De afgelopen vijf jaar investeerde het concern 47 miljard dollar. Met de nieuwe investeringen komt de gasproductie in Alaska, Indonesië, de Kaspische Zee en het oosten van Siberië op gang. Verder wordt de olieproductie vergroot in Angola, Rusland en de Golf van Mexico. Ook in de Noordzee steekt BP nog geld, hoewel de productie daar over haar hoogtepunt heen is. Bestuursvoorzitter Browne liet weten ongeveer 6 miljard dollar te besteden aan winning van de olie en het gas die daar nog te vinden zijn. Ook in nieuwe brandstoffen wil BP zich verder verdiepen. De komen de tien jaar besteedt het concern 500 miljoen dollar aan een onderzoekscentrum voor biobrandstoffen. Met universiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is overleg gaande.

De exploitanten van commerciële Websites met seksueel expliciete inhoud moeten op straffe van een hoge boete of zelfs een gevangenisstraf waarschuwingsetiketten op elke pagina plaatsen. Dit blijkt uit een nieuw 24 pagina’s dik wetsvoorstel dat afkomstig is uit de Amerikaanse Senaat. Internet service providers die er niet in slagen de overheid te rapporteren over kinderpornografie die via hun netwerk te zien zou zijn, kunnen als de nieuwe wet een feit wordt hoge boetes tegemoet zien. Zo is er sprake van een boete van 150.000 dollar bij een eerste overtreding en van 300.000 dollar voor elke volgende misstap. Deze bedragen liggen driemaal zo hoog dan de nu geldende boetes voor dezelfde vergrijpen. Behalve hogere boetes gaan ook de eventuele celstraffen die kunnen worden opgelegd bij het overtreden van de wet fors omhoog. Ook moet de nieuwe wet voorzien in het vaak misleidende gebruik van domeinnamen waardoor achteloos op het net surfende kinderen zomaar bij schadelijk materiaal op het internet terechtkomen.

General Motors verkocht afgelopen april haar volledige aandelenpakket in Isuzu, maar liet weten het Japanse merk niet te laten vallen. De twee partijen kondigen nu hun eerste samenwerkingsverband aan sinds de scheiding. GM en Isuzu gaan samen pick-ups ontwikkelen voor economisch opkomende landen. De twee partijen bundelen hun activiteiten in LCV Platform Engineering, waarin beide concerns een gelijke deelneming hebben. De thuisbasis is Fujisawa, Japan. In september wordt het startsein gegeven voor de ontwikkeling en het ontwerpen van een nieuwe pick-up. De auto met open laadbak wordt onder enkele merknamen van General Motors verkocht, alsmede het Isuzu-label. Isuzu bouwde afgelopen jaar 320.000 pick-ups, twee maal zoveel als in 2003. De fabrikant verwacht de komende jaren door te blijven groeien.

Een bestanddeel van bier lijkt, afgaande op experimenteel Amerikaans laboratoriumonderzoek, te helpen bij het voorkomen van prostaatkanker. Probleem is wel dat het gewenste effect pas optreedt bij de consumptie van rond de zeventien biertjes per dag, wat allesbehalve bevorderlijk is voor de gezondheid. Het bestanddeel waar het om gaat is het in hop voorkomende xantohumol, dat een bij het ontstaan van een aantal vormen van kanker, waaronder prostaatkanker, betrokken eiwit remt. De directeur van de Amerikaanse prostaatkankerstichting, Richard Atkins, noemt het onderzoek bemoedigend en zegt dat het op termijn mogelijk tot de ontwikkeling van een pil zal leiden, maar wijst erop dat het niet raadzaam is om zeventien biertjes per dag te drinken.

De eerste mensen zullen zich binnen twintig jaar op de maan vestigen. Rond 2046 zullen zij een kolonie op de planeet Mars stichten. Dat voorspelde de vermaarde Britse natuurkundige Stephen Hawking volgens het radiostation RTHK dinsdag tijdens een bezoek aan Hongkong. De fysicus noemde, gelet op de dreiging van een kernoorlog en de uitputting van hulpbronnen, de verkenning van de ruimte van wezenlijk belang voor de overleving van de mensheid. De aan een rolstoel gebonden 64-jarige wetenschapper zei dat het risico dat de mens geheel wordt uitgeroeid dagelijks groeit.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) stelt dat naar schatting 218 miljoen kinderen wereldwijd arbeid verrichten die hun ontwikkeling en gezondheid schaadt. Zeventig procent van de wereldwijde kinderarbeid gebeurt in de landbouw, bosbouw of visserij. Het goede nieuws is dat kinderarbeid tussen 2000 en 2004 met 11 procent gedaald is, maar dat moet volgens de organisatie gerelativeerd worden. “Meer dan 200 miljoen kinderen blijft erg veel,” luidt het. Bovendien blijft het fenomeen groeien in Afrika. De armoede blijft er stijgen en er zijn talloze aidswezen die geen enkele bron van inkomsten hebben. Gelukkig is kinderarbeid volgens het ILO meer dan tien jaar geleden een prioriteit geworden, ook in de privé-sector. Multinationals zijn zich voor het probleem gaan interesseren, omdat ze weten dat ze op dit vlak kwetsbaar zijn in de publieke opinie.

De Europese mededingingsautoriteiten zullen maandag een negatief advies uitbrengen over het fusieproject van Suez en Gaz de France. De Europese commissaris voor concurrentie, Neelie Kroes, zou de opening van een onderzoek bekendmaken, dat verscheidene maanden zou duren. Volgens de Europese autoriteiten zou het project in zijn huidige staat niet aanvaardbaar zijn. Pas maandag zou de Commissie haar motieven hiervoor bekendmaken. Volgens Le Soir verklaart de concentratie van de markt in handen van quasi-monopolisten de houding van de mededingingsautoriteiten. In België zou de nieuwe groep haar dominante positie in de energiesector nog versterken.

Tieners en jonge volwassenen in de Verenigde Staten gebruiken steeds vaker zware medicijnen om high te worden of om zich op te peppen voor een examen of tentamen. Ze slikken soms uitzinnige hoeveelheden zware pijnstillers, stimulerende of kalmerende middelen of combinaties daarvan zonder dat zij iets weten over de werking en de bijwerkingen. Dat vertelde Jan Sigerson van het ontwenningsprogramma Journeys in de Amerikaanse staat Omaha aan de krant USA Today. Bij Amerikaanse jongeren is marihuana nog steeds de populairste drug. Het gebruik van ecstacy neemt sterk af en het gebruik van geneesmiddelen neemt toe. Dit laatste is volgens drugsbestrijders te verklaren uit het feit dat jongeren dat sociaal aanvaardbaarder vinden dan gebruik van soft- of harddrugs. Ook denken zij dat het gebruik geen kwaad kan omdat medicijnen in tegenstelling tot drugs veilig zijn.